ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κάνουμε τη γνώση ΔΥΝΑΜΗ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σεράφειο (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα)

00
Μέρες
00
Ώρες
00
Λεπτά
00
Δευτερόλεπτα

Διοργάνωση:

Φιλοξενία:

Το ΚΜΟΠ σας προσκαλεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Σεράφειο (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα) σε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την προστασία των παιδιών στην εκδήλωση με τίτλο: “Προστατεύουμε τα παιδιά: Κάνουμε τη γνώση δύναμη”. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η έρευνα του ΚΜΟΠ με τίτλο “Στάσεις και Συμπεριφορές Παιδιών στο Διαδίκτυο”. Αυτή η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024 με δείγμα μαθητές και μαθήτριες 9-11 ετών. Παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους αλληλεπίδρασης των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και τις πιθανές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αναδεικνύοντας την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση και ενημέρωση.

Βασικά ερωτήματα που θα συζητηθούν:

Ποια είναι η τυπική συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας 9-11 ετών στο διαδίκτυο και ποιοι οι βασικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν;

Πώς μπορούν οι γονείς να αντιδράσουν αν υπάρχουν ενδείξεις πως το παιδί τους δέχεται διαδικτυακή παρενόχληση;

Ποια είναι η σημασία της Έγκαιρης Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης;

Πώς μπορεί η ενημέρωση για τα θέματα αυτά να ενδυναμώσει τα παιδιά και να τα οδηγήσει σε ασφαλείς και υγιείς συμπεριφορές και σχέσεις;

 

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικοί του τομέα παιδικής προστασίας θα συμμετάσχουν ενεργά, αναδεικνύοντας δράσεις που προάγουν τα δικαιώματα των παιδιών. Η εκδήλωση στοχεύει να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο υπέρ της ενδυνάμωσης των παιδιών και της ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών σε θέματα όπως ο εκφοβισμός, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το ασφαλές άγγιγμα και τα όρια.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή.

Συμμετοχές από: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού | ΕΛΙΞ | Ιατρική Παρέμβαση – Medin | Κέντρο Ημέρας “IASIS AT CENTRO” | ΚΜΟΠ | ΜΕΤΑδραση | Πολύχρωμο Σχολείο – για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ζητήματα Φύλου και σεξουαλικότητας | SolidarityNow | UNICEF | Terre des hommes | Ως Αιδώ

Συντονιστής: Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος ΚΜΟΠ
Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή στο 2103637547.
Σας περιμένουμε όλες και όλους!

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Οι δράσεις μας
Διαδραστική έκθεση οργανώσεων με δραστηριότητα στον τομέα της παιδικής προστασίας.
17:00 - 18:15
Χαιρετισμός

Γιάννης Παππάς, Head of Programmes - ΚΜΟΠ

18:15 - 18:30
Παρουσίαση της έρευνας του ΚΜΟΠ “Στάσεις και Συμπεριφορές Παιδιών στο Διαδίκτυο - 2024”

Μαρία-Έλλη Δουφεξή-Καπλάνη, ερευνήτρια - ΚΜΟΠ

18:30 - 18:45
Προστατεύοντας τα παιδιά στο διαδίκτυο από τη σεξουαλική παρενόχληση

Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια - ΚΜΟΠ, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης (COFACE Families Europe) και δημιουργός του προγράμματος Live Without Bullying

Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, δικηγόρος και νομική σύμβουλος ΕΛΙΖΑ

18:45 - 19:15
Διάλειμμα
19:15 - 19:30
Η Σημασία της Έγκαιρης Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης: Πώς η γνώση προστατεύει τα παιδιά


Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα

Φιλίππη Ρούβαλη, Θεατροπαιδαγωγός στην ομάδα “Άγγιγμα και Όρια”

Κλεάνθης Βουλαλάς, Διευθυντής 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Έλενα Σκαρπίδου, Εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου

19:30 - 20:10
Ανοιχτή Συζήτηση
20:10 - 20:20
17:00-18:15 | Οι δράσεις μας
Διαδραστική έκθεση οργανώσεων με δραστηριότητα στον τομέα της παιδικής προστασίας.
18:15-18:30 | Χαιρετισμός

Γιάννης Παππάς, Head of Programmes - ΚΜΟΠ

18:15-18:30
18:30-18:45 | Παρουσίαση της έρευνας του ΚΜΟΠ “Στάσεις και Συμπεριφορές Παιδιών στο Διαδίκτυο - 2024”

Μαρία-Έλλη Δουφεξή-Καπλάνη, ερευνήτρια - ΚΜΟΠ

18:30-18:45
18:45-19:15 | Προστατεύοντας τα παιδιά στο διαδίκτυο από τη σεξουαλική παρενόχληση

Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια - ΚΜΟΠ, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης (COFACE Families Europe) και δημιουργός του προγράμματος Live Without Bullying

Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, δικηγόρος και νομική σύμβουλος ΕΛΙΖΑ

19:15-19:30 | Διάλειμμα
19:30-20:10 | Η Σημασία της Έγκαιρης Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης: Πώς η γνώση προστατεύει τα παιδιά

Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα

Φιλίππη Ρούβαλη, Θεατροπαιδαγωγός στην ομάδα “Άγγιγμα και Όρια”

Κλεάνθης Βουλαλάς, Διευθυντής - 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Έλενα Σκαρπίδου, Εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου

20:10-20:20 | Ανοιχτή Συζήτηση

Ομιλητές

klapsis

Αντώνης Κλάψης

Αντιπρόεδρος ΚΜΟΠ - Συντονιστής
papas

Γιάννης Παππάς

Head of Programmes - ΚΜΟΠ
kaplani

Μαρία-Έλλη Δουφεξή-Καπλάνη

Ερευνήτρια - ΚΜΟΠ
torrens

Δρ. Αντωνία Τορρένς

Γενική Διευθύντρια - ΚΜΟΠ
artinopoulou

Βασιλική Αρτινοπούλου

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
koutspukou

Ηλέκτρα Κουτσούκου

Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, δικηγόρος και νομική σύμβουλος ΕΛΙΖΑ
mihailidou

Μαριέλλα Μιχαηλίδου

Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα
rouvali

Φιλίππη Ρούβαλη

Θεατροπαιδαγωγός στην ομάδα
“Άγγιγμα και Όρια”
voulalas

Κλεάνθης Βουλαλάς

Διευθυντής - 132⁰ Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
skarpidou

Έλενα Σκαρπίδου

Εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου

Τοποθεσία

Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, 11854, Αθήνα)

Ο Αντώνης Κλάψης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ-Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies. Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων, έχει επιμεληθεί εννέα συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Παππάς είναι επικεφαλής προγραμμάτων στο KMOΠ, με εκτενή εμπειρία στη διοίκηση και καθοδήγηση ομάδων, καθώς και στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων με κοινωνικό αντίκτυπο. Έχει εξειδίκευση στη χρήση νέων τεχνολογιών για την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόοδο, καθώς και σε στρατηγική ανάλυση, διεπιστημονικές μεθοδολογίες και ευρωπαϊκή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και ευημερίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στο συνέδριο για την προστασία των παιδιών, ο Γιάννης Παππάς αξιοποιεί την εμπειρία του στην έρευνα και τη διαμόρφωση προγραμμάτων που ενισχύουν την παιδική προστασία. Επιπλέον, αντλεί από το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο στην παιδαγωγική και την εμπειρία του ως διδάσκων τεχνολογίας σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης στα πρώτα στάδια της καριέρας του, που του προσέφερε άμεση επαφή και κατανόηση των αναγκών των παιδιών.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Εκπαίδευση Μαθηματικών και Φυσικής με χρήση νέων τεχνολογιών, πτυχίου Φυσικής, και διαθέτει πολλές πιστοποιήσεις σε θέματα διοίκησης και ανάπτυξης προγραμμάτων.

Η Mαρία Έλλη- Δουφέξη Καπλάνη είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Διαθέτει 10ετή εμπειρία σε ποιοτική και ποσοτική έρευνα, εστιάζοντας σε ζητήματα φύλου, ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης, ΛΟΑΤΚΙ+, εμπορίας ανθρώπων και άλλων κοινωνικών θεμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε ακαδημαϊκές έρευνες και έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ), την Οργάνωση Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών, το Εργαστήριο Επανορθωτικής Δικαιοσύνης και Διαμεσολάβησης και στην ομάδα Anti-corruption Youth Greece. Τα τελευταία 7 εργάζεται ως ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια στο ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 έρευνες.

H Δρ. Αντωνία Τορρένς είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος, Γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ (1998 – σήμερα) και Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρώπης (COFACE). Είναι Απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και κάτοχος M.ED και Ph.D εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Παν/μίου του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2004, ανέλαβε στο ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης & Καινοτομίας) την ίδρυση και λειτουργία τριών στεγαστικών δομών και ενός κέντρου ημέρας ψυχικά ασθενών στα πλαίσια του εθνικού προγράμματος «Ψυχαργώς».
Επιβλέπει ως επιστημονικά υπεύθυνη πολυάριθμα έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο στο χώρο του φυσικού αντικειμένου των έργων, όσο και στην παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων που συμβάλλουν στην καλύτερη διαβίωση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, όπως ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέργων, θυμάτων βίας και εμπορίας ανθρώπων, ηλικιωμένων, εθνικών μειονοτήτων και πολλών άλλων.
Από το 2015 δημιούργησε και είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα Live Without Bullying «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό», ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού που υλοποιεί το ΚΜΟΠ με ίδια μέσα. Το πρόγραμμα έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής πάνω από 35.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Υπ. Παιδείας, το υπουργείο Αθλητισμού και άλλους δημόσιους φορείς. Επίσης έχει διακριθεί ως βέλτιστη πρακτική από την COFACE Families Europe και τον Οκτώβριο του 2022 διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τον οργανισμό Hundred στη Φινλανδία, ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές καινοτόμες δράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

H Δρ. Βασιλική Αρτινοπούλου είναι Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανις και Πρόεδρος του Τμήματος. Διευθύνει το ‘Εργαστήριο Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης και Διαμεσολάβησης’ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και το Institute on Crime and Criminal Justice του Διεθνούς Οργανισμού European Public Law Organisation. Είναι εκλεγμένη από τα Κράτη Μέλη εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε. (Subcommittee on the Prevention of Torture and Ill-Treatment) και Υπεύθυνη (Head) του Οργάνου Συνθήκης για την Ευρώπη. Ως εξωτερική εμπειρογνώμων της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για την έκδοση των Οδηγιών για τα ‘Δικαιώματα των Θυμάτων’ (Οδηγία 29/2012/EE) καθώς και ‘των δικονομικών εγγυήσεων για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών’ (Οδηγία 800/2016).
Με μακρά ερευνητική εμπειρία στη διερεύνηση της βίας και της θυματοποίησης και δη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των ανηλίκων, έχει συγγράψει 14 βιβλία (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) και πάνω από 130 επιστημονικά άρθρα, σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Με διαρκή ενασχόληση και στο πεδίο χάραξης πολιτικών έχει διατελέσει Πρόεδρος ή μέλος σε αρκετά Διοικητικά Συμβούλια Εμπειρογνωμόνων και το Φεβρουάριο 2024 ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής παρά τω Πρωθυπουργώ για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Η Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δικηγόρος, σπούδασε νομικά στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αυστρία. Πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard σε ζητήματα σχετικά με την παιδική προστασία, με βαθμό άριστα.

Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο ΕΚΠΑ (Ιατρική Σχολή), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου τελεί μέλος ΣΕΠ, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταξύ άλλων.

Οι δημοσιεύεις της περιλαμβάνουν άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, στον τύπο ( π.χ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ),  μονογραφίες και Οδηγούς/Πρωτόκολλα.(ενδεικτικά Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Νομική Βιβλιοθήκη, 2013, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΙΔΕΡΗΣ, 2019, «Οδηγός για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών»,  «Πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης από τον αστυνομικό»,  «Οδηγό επιδομάτων μητρότητας και αδειών για αυτοαπασχολούμενες».)Συμμετείχε στη μονογραφία «Το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα», ενώ συνεπιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο «Η κοινωνία του κυβερνοχώρου».

Ως επιστημονική συνεργάτης στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ έχει επιμορφώσει περίπου 12000 επαγγελματίες για ζητήματα κακοποίησης (δικαστικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς κ.ά.). Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, τελεί νομική σύμβουλος των Μονάδων για την Ασφάλεια του Παιδιού, ενώ είναι Συντονίστρια – Επόπτρια της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454 και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής για τη σχολική βία του Υπουργείου Παιδείας, έχει συνεργαστεί με το ΕΚΚΕ,  τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου κ.ά.

Έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Στασινόπουλος, από το Ίδρυμα Ρόδη Ρούφου Κανακάρη, τον ελληνοαμερικανικό σύνδεσμο ΑΧΕΠΑ inter alia, για την ενασχόλησή της με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 επελέγη ως εμπειρογνώμονας παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της Πράξης «Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής».

Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα. Σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία, με ειδίκευση στην Παιδική Προστασία (Goldsmiths, University of London).

Εργάστηκε στη Αγγλία ως Κοινωνική Λειτουργός σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων του Λονδίνου στο πεδίο της παιδικής προστασίας και υποστήριξης της οικογένειας. Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από το 2016 εργάζεται στη UNICEF, αρχικά σαν Ειδική Παιδικής Προστασίας στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του Οργανισμού στην Προσφυγική κρίση, εστιάζοντας στο πεδίο προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Από το 2020 έως σήμερα ασχολείται με την υποστήριξη του ευρύτερου συστήματος της παιδικής προστασίας στη χώρα. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη
ενός συστήματος που θα έχει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού στο κέντρο του, έμφαση δίνεται στην προώθηση της από-ιδρυματοποίησης, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών φροντίδας όπως η αναδοχή και η ημιαυτόνομη διαβίωση, στην υποστήριξη των Κοινωνικών
Υπηρεσιών σε επίπεδο Δήμου για την πρόληψη, υποστήριξη και παρέμβαση στις οικογένειες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη ή σε κίνδυνο παραμέλησης και κακοποίησης.

Θεατροπαιδαγωγός στην ομάδα Άγγιγμα και Όρια, ομάδα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και στη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Συνέχισε τις σπουδές της με το μεταπτυχιακό «Παραστατικές Τέχνες και Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Δια Βίου μάθηση» στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της, πραγματοποίησε διπλωματική εργασία με θέμα τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση ως εργαλείο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Από το 2019 εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση και θεατροπαιδαγωγός στην ομάδα «Άγγιγμα και Όρια», ενώ έχει εργαστεί και ως ηθοποιός αλλά και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του παιδικού παραμυθιού: «Κοχυλάκι, εσύ δε φταις»- εκδόσεις μεταίχμιο.

Υπηρετεί από το 2001 στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στο οποίο έχει συμβάλλει ως δάσκαλος, ως υποδιευθυντής και ως διευθυντής, στην ανάπτυξη μιας σειράς πρωτοβουλιών που αφορούν στην εισαγωγή καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών και την καλύτερη δυνατή ένταξη των μεταναστών μαθητών και των οικογενειών τους.
Στις καινοτόμες πρακτικές συμπεριλαμβάνονται η παραγωγή ταινιών, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, η διαπολιτισμική προσέγγιση στις εθνικές εορτές, η ολιστική προσέγγιση στη διδασκαλία της γλώσσας και εισαγωγή πρακτικών της Θεσμικής παιδαγωγικής (Φρενέ).
Ιδιαίτερα για τους μετανάστες γονείς έχει αναπτυχθεί από το 2002 με εθελοντική εργασία των διδασκόντων πρόγραμμα που αποσκοπεί στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και παράλληλα στην ένταξη των μεταναστών-προσφύγων στην ελληνική πραγματικότητα. Παράλληλα αναπτύχθηκε μια ζώνη δραστηριοτήτων που αποσκοπούσε στη δημιουργική απασχόληση και την ένταξη παιδιών και ενηλίκων της τοπικής κοινωνίας στο σχολικό περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές του σχολείου έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα σε ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Έλενα Σκαρπίδου είναι εκπαιδευτικός με πολύχρονη εμπειρία στο συντονισμό ομάδων εφήβων με θέμα τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Επίσης είναι εκπαιδεύτρια σε ομάδες επαγγελματιών της εκπαίδευσης και γονέων/κηδεμόνων με εμπειρία στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων σε θέματα που αφορούν τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ) και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στο σχολείο. Είναι επίσης, δημιουργός της εκπαιδευτικής εφαρμογής SecsWise.
Έχει συμμετάσχει στις συγγραφικές ομάδες και εκπαιδεύσεις πολλών εκπαιδευτικών Ευρωπαϊκών έργων με σχετική θεματολογία, έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφέρειας Αττικής – Ν.Π.Δ., είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια του ΕΚΔΔΑ και πιστοποιημένη εμπειρογνώμονας και εκπαιδεύτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα
Από το 2017 είναι υπεύθυνη του Τομέα Εκπαίδευσης του Πολύχρωμου Σχολείου και επιστημονικά υπεύθυνη του εκπαιδευτικού υλικού της οργάνωσης.

Leave a comment
or ask for help