Εκδήλωση του ΚΜΟΠ
Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29.03, στο Impact Hub Athens, η ενημερωτική εκδήλωση του ΚΜΟΠ με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας».
Περισσότεροι από 100 επαγγελματίες των ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και άτομα από το ευρύ κοινό παρακολούθησαν μία διαδραστική συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων, ειδικών ψυχικής υγείας και εκπροσώπων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που εστίασε στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη ρητορική μίσους, εξετάζοντας πώς αυτή επηρεάζει την ψυχολογία των ατόμων που την υφίστανται.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έξαρση της ρητορικής μίσους μεταξύ των νέων, στην ευθύνη των δημοσιογράφων και στη σημασία εκπαίδευσής τους σε θέματα γλωσσολογίας ώστε να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με κοινωνικά πρόσφορο τρόπο, καθώς και στην ενίσχυση των πολιτικών που προωθούν τη συμπερίληψη. Παράλληλα, καταξιωμένες ειδικοί της ψυχικής υγείας ανέλυσαν τί συμβαίνει στα θύματα και ποιό το “αποτύπωμα” στο κοινό που “εκτίθεται” καθημερινά σε ρητορική μίσους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος ΚΜΟΠ, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Μεταξύ των ομιλητών-τριών ήταν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όπως Αντιλιάν Κοτζάι, ∆ημοσιογράφος, Πρόεδρος του ∆ικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, Μιρέλα ∆ιαλετή, ∆ημοσιογράφος και Νομικός, ∆ήμητρα Αθανασοπούλου, ∆ιδάκτωρ Ψυχαναλυτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού, ∆ημοσιογράφος και Κλινική ψυχολόγος και η Μίνα Μαρούγκα, Ψυχοθεραπεύτρια MSc, μέλος της Ελληνικής (Ε.Ε.Σ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής.
Οι δράσεις του ΚΜΟΠ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το ΚΜΟΠ παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιεί για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες Counter Hate, που εστιάζει στην επιμόρφωση επαγγελματιών για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων και της ρητορικής μίσους, Media Wise που φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ψηφιακό γραμματισμό των πολιτών και Hate Trackers που εστιάζει στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο ∆ιαδίκτυο.
Μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μέλος των Hate Trackers εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο [email protected] ή στο 210-3637547.