Προτάσεις και βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή των ίδιων των μεταναστευτικών κοινοτήτων περιλαμβάνονται σε Έγγραφο Προτάσεων Πολιτικής, το οποίο δημοσίευσε το ΚΜΟΠ.
Το μεταναστευτικό ταξίδι των παιδιών μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά απαιτητική και επισφαλή εμπειρία για αυτά, ιδίως για τα παιδιά που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους. Τα παιδιά που μεταναστεύουν συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση, ενώ μπορεί να αποτελέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Επιπλέον, η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, πληροφόρησης, κοινωνικής προστασίας και νομικής εκπροσώπησης είναι περιορισμένη έως και ανύπαρκτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, τα παιδιά που μεταναστεύουν δεν διαθέτουν τα μέσα και τους πόρους για να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.
Η εμπλοκή των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και ειδικότερα των παιδιών μεταναστών/ριών είναι ένας βασικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο προστατεύονται και τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά.
Στο Έγγραφο που αναπτύχθηκε παρουσιάζεται μια σειρά προτάσεων πολιτικής, που υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Μεταξύ άλλων, προτείνονται:
Καλλιέργεια σχέσεων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τις μεταναστευτικές κοινότητες
Η καθιέρωση ανοικτών και ουσιαστικών διαύλων επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών είναι απαραίτητη για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η υπομονή, ο σεβασμός και η συνέπεια αποτελούν το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ οι επικεφαλής των κοινοτήτων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση στρατηγικών για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Δημιουργία ασφαλών χώρων για τις μεταναστευτικές κοινότητες
Οι ασφαλείς χώροι παρέχουν ευκαιρίες στις κοινότητες των μεταναστών να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως ψυχολογική υποστήριξη και πρόληψη της έμφυλης βίας, και να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών σε ένα πολιτισμικά κατάλληλο και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον.
Αποδόμηση των μύθων που συνοδεύουν τα παιδιά που μεταναστεύουν
Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους υπόβαθρο ή εκείνο των φροντιστών τους, δικαιούνται όλα τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί για εκείνα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρέπει να τυγχάνουν ίδιας μεταχείρισης (UNICEF, 2022- Συμβούλιο της Ευρώπης, 2016). Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που μεταναστεύουν αντιμετωπίζονται ισότιμα και προστατεύονται.
Διοργάνωση δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων για τις μεταναστευτικές κοινότητες σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού
Τα κράτη, σε συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επικεντρώνονται στην παιδική προστασία, θα ήταν σημαντικό να διοργανώνουν δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων για τις μεταναστευτικές κοινότητες αναφορικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή εκπαιδεύσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων και θα ήταν σημαντικό να απευθύνονται σε όλα τα μέλη της κοινότητας (γονείς, φροντιστές και στα ίδια τα παιδιά).
Παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι σημαντικό να παρέχουν στις μεταναστευτικές κοινότητες πρόσβαση σε μεταφρασμένο υλικό σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και σε εθνικές υπηρεσίες, οργανισμούς και πολύγλωσσες γραμμές βοήθειας στον τομέα της παιδικής προστασίας.
Ενίσχυση των διαπολιτισμικών ικανοτήτων του προσωπικού στις σχετικές υπηρεσίες και φορείς
Θα πρέπει να παρέχονται κατάρτιση και πόροι για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας των επαγγελματιών που εργάζονται με κοινότητες μεταναστών. Η κατανόηση και η εκτίμηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εμπλοκή και υποστήριξη αυτών των κοινοτήτων.
Παροχή γλωσσικής και πολιτιστικής υποστήριξης
Η γλωσσική και πολιτιστική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μεταφρασμένου υλικού και της πρόσβασης σε διερμηνείς, είναι ζωτικής σημασίας για την υπέρβαση των γλωσσικών εμποδίων και τη διευκόλυνση της ουσιαστικής επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών.
Ενθάρρυνση των συνεργασιών και των συμπράξεων
Η συνεργασία και οι συμπράξεις μεταξύ των μεταναστευτικών κοινοτήτων, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και άλλων συναφών φορέων μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το Έγγραφο Συστάσεων Πολιτικής είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.
Το ευρωπαϊκό έργο COMMIT
Το Έγγραφο Προτάσεων Πολιτικής αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (Rights, Equality and Citizenship)» έργου «COMMIT – Εμπλοκή των κοινοτήτων της διασποράς και των μεταναστών στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού», το οποίο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Η υλοποίησή του έλαβε χώρα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν διαχρονικά, αλλά κυρίως πρόσφατα, μεγάλες μεταναστευτικές ροές: την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα, φορείς υλοποίησης του έργου είναι οι εξής οργανισμοί: CISS – Cooperazione Internationale Sud Sud (Ιταλία), ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (Ελλάδα), Μέλισσα – Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα (Ελλάδα), HFC – Hope for Children CRC Policy Center (Κύπρος) και Soliha Provence – Solidaires pour l’habitat (Γαλλία).
ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο [email protected] ή στο 210 3637547.