E-COURSE

E-COURE: Ενίσχυση της συμμετοχής και των μαθησιακών επιδόσεων των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση                                                       

Η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μεταναστών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία υποδοχής.

Funded by: Erasmus+ Duration: 01/10/2017-30/09/2019  


Πρόκληση

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο τείνουν να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στην εκπαίδευση και είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Το 2015, τα υψηλότερα ποσοστά αλλοδαπών παιδιών που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση καταγράφηκαν στην Ιταλία (31,3%) και στην Ελλάδα (24,1%).

Τα στοιχεία δείχνουν πως ένας σημαντικός αριθμός παιδιών προσφύγων εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση καθώς παραμένουν σε κέντρα προσφύγων στα ελληνικά νησιά ή δεν έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Καινοτομία

Στόχος του E-COURSE είναι η ενίσχυση της πρόσβασης, της συμμετοχής και της μαθησιακής επίδοσης των νεοαφιχθέντων παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλων) και του προσωπικού των σχολείων, εφοδιάζοντάς τους με εργαλεία για την αντιμετώπιση των μαθησιακών αναγκών των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

Δράσεις

Στο πλαίσιο του έργου, εκπονήθηκε εθνική έκθεση με θέμα τις δεξιότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε την έκθεση εδώ.

Η Πλατφόρμα στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στη διαχείριση πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη της ένταξης μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Μέσω της πλατφόρμας, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του σχολείου έχουν πρόσβαση στο μαθησιακό περιεχόμενο το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: - Συνεδρίες ηλεκτρονικής μάθησης για εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων σχετικά με την ποικιλομορφία και την ένταξη. - Ένα εργαλείο ηλεκτρονικής υποστήριξης στο σπίτι για τη διευκόλυνση της παροχής δωρεάν ηλεκτρονικής βοήθειας σε μαθητές μεταναστών και προσφύγων. - Έναν διαδικτυακό χώρο επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων για την ανταλλαγή μηνυμάτων, την ανταλλαγή πληροφοριών, για ορισμό υπενθυμίσεων στο ημερολόγιο κλπ. - Χρήσιμες επαφές και πληροφορίες για τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών εγγραφής, που απευθύνονται κυρίως στους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών μεταναστών και προσφύγων.

Επισκεφθείτε την Πλατφόρμα Σχολικής Υποστήριξης.

Ένα έγγραφο μεθοδολογίας πολιτικής αναπτύχθηκε για την εφαρμογή πολιτικών και σχεδίων δράσης για τη σχολική πολυμορφία.

Συνέδριο: Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης – Θεσσαλονίκη, 20-21/09/2019

Συνέδριο: Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης – Θεσσαλονίκη, 20-21/09/2019

Συνέδριο: Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης – Θεσσαλονίκη, 20-21/09/2019
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
IMA-Institut für Migrations- und Aussiedlerfragen Heimvolkshochschule St. Hedwigs-Haus e.V. (Γερμανία)
4-Elements (Ελλάδα)
Canary Wharf Consulting (Ηνωμένο Βασίλειο)
CARDET (Κύπρος)
CESIE (Ιταλία)
ESHA-European School Heads Association (Ολλανδία)
Pistes Solidaires (Γαλλία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.