SupportVoC

SupportVoC – Ανάπτυξη μοντέλου υπηρεσιών υποστήριξης για την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Αριθμός συμφωνίας: 760641

Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Justice Διάρκεια: 11/2017 – 11/2019   


Πρόκληση

Η ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29/EU, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2012, καθορίζει κοινά ελάχιστα πρότυπα όσον αφορά στα δικαιώματα, τη στήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Η Οδηγία αναφέρει ρητά ότι τα κράτη – μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν την πρόσβαση των θυμάτων και των οικογενειών τους σε υπηρεσίες στήριξης – γενικής και εξειδικευμένης – σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα το απαιτούμενο μοντέλο υπηρεσιών υποστήριξης των θυμάτων.

Η αποτελεσματική πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των στοχευμένων υπηρεσιών υποστήριξής τους. Η ανάγκη να παρέχονται στα θύματα υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους υπογραμμίζεται εξάλλου στην έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) σχετικά με την καταγραφή των εμπειριών εγκληματικών πράξεων.

Καινοτομία

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου SupportVoc είναι να συμβάλει στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, μέσω της ανάπτυξης ενός μοντέλου και Πρότυπων Διαδικασιών Λειτουργίας για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε θύματα, οι οποίες θα μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα του κάθε κράτους.

Δράσεις

Ανάλυση των εθνικών νομικών πλαισίων αναφορικά με τα δικαιώματα και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, με συντονιστή το ΚΜΟΠ. Βάσει των αναλύσεων αυτών, συντάχθηκαν προτάσεις πολιτικής για κάθε χώρα.

Μπορείτε να διαβάσετε τις προτάσεις πολιτικής εδώ.

Ανάλυση των καλών πρακτικών που έχει υιοθετήσει η Ισπανία ως προς την παροχή υποστήριξης σε θύματα εγκληματικών πράξεων και εξέταση της δυνατότητας εφαρμογής τους σε άλλες χώρες. Διοργάνωση 4ήμερης επίσκεψης στην Ισπανία με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις τέσσερις χώρες.

Με βάση την προαναφερθείσα ανάλυση, αναπτύχθηκε ένα ευέλικτο μοντέλο και Πρότυπες Διαδικασίες Λειτουργίας (SOPs) για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε θύματα εγκληματικών πράξεων.

Διοργανώθηκαν 8 εθνικά workshop στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο για την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων αρχών και φορέων που έρχονται σε επαφή με θύματα.

Διοργάνωση διακρατικού workshop για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ κρατικών αρχών, νομικών υπηρεσιών και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής υποστήριξης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
Λογότυπο πανεπιστημίου της Βαρκελώνης
Universitat de Barcelona (Ισπανία)
EKΚΑ - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ελλάδα)
AAF – Animus Association Foundation (Βουλγαρία)
HFC Hope For Children CRC Policy Center (Κύπρος)
CESIE (Ιταλία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.