Με στόχο την ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι, το ΚΜΟΠ ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και κοινωνικούς φορείς από την Ευρώπη για την καταπολέμηση της πόλωσης και της παραπληροφόρησης κατά τις πολιτικές διαβουλεύσεις.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αυξανόμενη πόλωση, η παραπληροφόρηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο τρόπος με τον οποίον οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα παγκόσμια γεγονότα επηρεάζεται συχνά από τα εθνικά ΜΜΕ και το πολιτικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον. Οι γλωσσικοί φραγμοί μπορεί να οδηγήσουν σε απομονωμένη σκέψη, καθώς τα μέσα ενημέρωσης δεν προσφέρονται σε άλλες γλώσσες πέραν της επίσημης του κάθε κράτους και έτσι είναι ακατανόητα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού – ειδικά για τις γλωσσικές μειονότητες.
Σε απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, το ΚΜΟΠ συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “MultiPoD” όπου μαζί με οργανισμούς τεχνολογίας, έρευνας και κοινωνικής καινοτομίας φιλοδοξεί να συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής στη δημοκρατική δράση (democratic engagement). Ιδιαίτερα, μέσω της πρωτοβουλίας “MultiPoD”, στοχεύουμε να αναδιαμορφώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή, γεφυρώνοντας τα πολιτισμικά και γλωσσικά χάσματα, ενδυναμώνοντας περιθωριοποιημένες φωνές και επαναπροσδιορίζοντας το ψηφιακό τοπίο της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες, όπως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), τα Πολιτισμικά Γλωσσικά Μοντέλα (Culture-Specific Language Models) και οι Γραφικές Βάσεις Δεδομένων Πολιτισμικής Γνώσης (Culture-Specific Knowledge Graphs).
Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση του ΚΜΟΠ επικεντρώνεται στην ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη συνεργατική σχεδίαση πολιτικών για την ευρεία υιοθέτηση των καινοτομιών του MultiPod. Η προσέγγισή μας περιλαμβάνει δια ζώσης και ψηφιακές Συνελεύσεις Πολιτών γύρω από τα θέματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (CoFE).
Το MultiPoD υλοποιείται από μια διεθνή κοινοπραξία κορυφαίων οργανισμών τεχνολογίας, έρευνας και κοινωνικής καινοτομίας, υπό τον συντονισμό της webLyzard technology (Αυστρία). Συμμετέχουν διακεκριμένοι εταίροι, όπως: το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (Πορτογαλία), το Βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ηνωμένο Βασίλειο), η πλατφόρμα DECIDIM (Ισπανία), η Open Source Politics (Γαλλία), το Storypact GmbH (Αυστρία), το EthosLab PC – Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία (Ελλάδα), το think tank Re-Imagine Europa (Βέλγιο).
Το MultiPoD θα διασυνδέσει υπάρχοντα εργαλεία αξιοποιώντας μια ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα ανοικτής διαβούλευσης. Μέσα από τη χρήση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και καινοτόμων τεχνολογιών όπως το Culture-Specific Language Model (CSLM) και το Culture-Specific Knowledge Graph (CSKG), θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ατόμων με διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά υπόβαθρα. Αυτές οι τεχνολογίες θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισορροπημένου και τεκμηριωμένου διαλόγου, βασισμένου σε επιστημονικά δεδομένα.
Βασικός άξονας του “MultiPoD” είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίξει πολιτικές διαβουλεύσεις, υπερβαίνοντας γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Μέσα από εργαλεία ανάλυσης και οπτικοποίησης σε πραγματικό χρόνο, το MultiPoD βοηθά στον εντοπισμό προβλημάτων όπως προκαταλήψεις και στρατηγικές αποκλεισμού, παρέχοντας στους φορείς χάραξης πολιτικής πρακτικές λύσεις.
Οι διαδραστικές αυτές οπτικοποιήσεις εστιάζουν στο περιεχόμενο των συζητήσεων, διευκολύνοντας την κατανόηση και την ουσιαστική συμμετοχή. Παράλληλα, ενσωματώνοντας τον πολιτισμικό παράγοντα, διασφαλίζει ότι ο διάλογος είναι πολυγλωσσικός και σεβαστός απέναντι στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία.
Με την έναρξή του, το “MultiPoD” ενσαρκώνει ένα ελπιδοφόρο όραμα για το μέλλον της Δημοκρατίας — ένα μέλλον όπου κάθε φωνή ακούγεται και κάθε άποψη εκτιμάται, ανεξαρτήτως γλωσσικού ή πολιτισμικού υπόβαθρου. Καθώς το έργο εξελίσσεται, η επιτυχία του θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο πολίτες και φορείς χάραξης πολιτικής συνεργάζονται για να διαμορφώσουν ένα κοινό μέλλον.
Το “MultiPoD” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe για την έρευνα και την καινοτομία, με αρ. σύμβασης 101178821.