Eρευνητικό σεμινάριο με διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αττικής, με θέμα τους κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της επίδοσης των μαθητών και τα ποσοστά σχολικής διαρροής
Το ΚΜΟΠ διοργάνωσε ερευνητικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν διευθύντριες και διευθυντές του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου, του 87ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αθηνών και άλλοι εκπαιδευτικοί και σχετικοί φορείς. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η διερεύνηση και αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την επίδοση των μαθητών και τα ποσοστά της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2023, παρείχε μια ευκαιρία για τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις και να ανταλλάξουν ιδέες για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των μαθητών στην περιοχή της Αττικής.
Τα κυριότερα σημεία του σεμιναρίου περιελάμβαναν:
- Εμπειρογνώμονες: Εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί στους τομείς της εκπαίδευσης και της κοινωνιολογίας παρουσίασαν τους διάφορους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών και την παραμονή τους στο σχολείο. Οι γνώσεις αυτές έθεσαν τα θεμέλια για ουσιαστικές συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.
- Διαδραστική συζήτηση: Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διαδραστική συζήτηση που αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση του καταιγισμού ιδεών και την ανάπτυξη εφαρμόσιμων στρατηγικών. Η συζήτηση αυτή επέτρεψε στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές τους, προωθώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας.
- Λύσεις με βάση τα δεδομένα: Το σεμινάριο τόνισε τη σημασία της λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών.
- Δικτύωση και συνεργασία: Διευθυντές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να δημιουργήσουν συνδέσεις με συναδέλφους και εμπειρογνώμονες στον τομέα. Οι συνδέσεις αυτές θα χρησιμεύσουν ως πολύτιμοι πόροι για συνεχή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων.
Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση του KMOΠ να προωθήσει τη θετική αλλαγή στον τομέα της εκπαίδευσης και να αντιμετωπίσει τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Αττικής. Εστιάζοντας στους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις των μαθητών και τα ποσοστά σχολικής διαρροής, ο οργανισμός στοχεύει να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για τους μαθητές και στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς εκπαιδευτικού συστήματος.
Το σεμινάριο διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου Horizon Europe “SCIREARLY – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”, το οποίο στοχεύει στον προσδιορισμό επιτυχημένων προσεγγίσεων πολιτικής και πρακτικών βασισμένων στην επιστημονική έρευνα για τη μείωση της χαμηλής επίδοσης στις βασικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων, με παράλληλη ενίσχυση των ψυχοσυναισθηματικών πτυχών και της ευημερίας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στην Ευρώπη.