Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28/5/2021, η ημερίδα του ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος FAROS. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά τη διαδικασία της αναφοράς & καταγραφής περιστατικών διακρίσεων, ρητορικής μίσους και εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του έργου FAROS, προωθείται Μνημόνιο Κατανόησης (ΜοU), το οποίο συνέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα περιλαμβάνει την καθιέρωση διαδικασιών συντονισμένης συνεργασίας των φορέων κατά την παροχή συνδρομής στα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους θα έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές υπηρεσίες υποστήριξης.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν κοινές φόρμουλες επικοινωνίας αλλά και να προστατευθούν έμπρακτα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων» είπε σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης, η Προϊσταμένη Δ/νσης Νομοθετικού Έργου, Διεθνών Νομικών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Αργυρώ Ελευθεριάδου.
Ακόμη, έγινε εκτενής αναφορά στις δράσεις επιμόρφωσης επαγγελματικών ομάδων. Ένας οδηγός επαγγελματιών όπου αναφέρει τις εμπειρίες και τις ανάγκες των ατόμων καθώς και το e-book με τις ιστορίες διακρίσεων και βίας που έχουν βιώσει ΛΟΑΤΚΙ άτομα, είναι διαθέσιμα και παρουσιάζουν αναλυτικά τις μορφές που μπορούν να πάρουν οι διακρίσεις και τα εμπόδια.
«Το 79% του προσωπικού σε υπηρεσίες δεν έχει λάβει καμία επιμόρφωση για ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του FAROS, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο απαραίτητο είναι ένα τέτοιο εργαλείο» είπε χαρακτηριστικά ο Υπεύθυνος έργου – Ερευνητής, Orlando LGBT+, Φίλιππος Παγάνης, μιλώντας για την αναγκαιότητα των εκπαιδεύσεων και τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να επιφέρουν.
Στην ανάγκη που υπάρχει εδώ και χρόνια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και για το πώς μπορεί η ενημέρωση να αλλάξει τα στερεότυπα που εδραιώνονται και γίνονται προκαταλήψεις, αναφέρθηκε η Στέλλα Μπελιά, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.
Για το θετικό αντίκτυπο και την ουσιαστική βοήθεια που παρείχαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης σε υπαλλήλους έκανε λόγο ο διαχειριστής του έργου FAROS, Colour Youth, Σπύρος Μποβιάτσης.
Παράλληλα, για την εμπειρία που έχει αποκομίσει και αποδεικνύει την άγνοια και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καθώς και στην αλλαγή που παρατηρείται σε αυτή τη στάση με την βοήθεια των εκπαιδεύσεων, αναφέρθηκε η, ειδική επιστήμονας, στο Συνήγορο του Πολίτη, Μαρία Βουτσίνου.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Λίνα Ρόκου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FAROS – Feature a protective environment for LGBTI+ people (REC-Rights, Equality and Citizenship) που υλοποιείται στην Ελλάδα από το Orlando LGBT+, την Colour Youth, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Θετική Φωνή. Το έργο συντονίζεται από το ΚΜΟΠ και στοχεύει να συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, προστασίας και παρακολούθησης, μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και την ανάπτυξη ενός δικτύου ενδιαφερομένων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα FAROS μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.faros2020.eu/ ή να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ ([email protected]).