Η σημασία της εκπαίδευσης στην ψηφιακή μετάβαση και ο κρίσιμος ρόλος των εκπαιδευτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Η Εκπαίδευση σε έναν Ψηφιακό Κόσμο» που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Αττικής, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Impact Hub Athens.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στρατηγικές μάθησης στην ψηφιακή εποχή και βέλτιστες πρακτικές, ενώ αναδείχτηκαν καινοτόμες δράσεις του ΚΜΟΠ που ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και το ευρύ κοινό.
«Ο αναλφάβητος του μέλλοντος θα είναι κάποιος που δεν κατέχει ψηφιακές δεξιότητες», είπε ο Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Τόνισε πως όλοι οφείλουν να εξοικειωθούν με δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μην «μείνουν ουραγοί της νέας ιστορίας που σήμερα διαμορφώνεται». Επίσης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτικούς για να μεταδώσουν αυτές τις νέες γνώσεις στα παιδιά».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ιωάννης Κ. Ψαχούλας, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, ο οποίος συνεχάρη το ΚΜΟΠ «για τις πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας, της καινοτομίας, της συμπερίληψης, της ποιοτικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και της ενεργού συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ατόμων και ομάδων». Τόνισε επίσης πως «με νέα εργαλεία μάθησης, με την ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, οι μαθητές/τριες μας αποκτούν πολύτιμα εφόδια, για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα πιο αισιόδοξο αύριο».
Στο χαιρετισμό της, η Δρ Αντωνία Τορρένς, εκπαιδευτική ψυχολόγος, Γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ και υπεύθυνη και δημιουργός του Live Without Bullying, αναφέρθηκε στη μακρά παράδοση του ΚΜΟΠ στο τομέα της εκπαίδευσης, με την εκπόνηση σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μας σε διάφορα επίπεδα, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται με επιτυχία στον απαιτητικό ρόλο τους. Μίλησε επίσης για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή που καθιστούν ακόμα πιο επιτακτικό το ρόλο των εκπαιδευτικών, φέροντας ως παράδειγμα τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην πρωτοποριακή πλατφόρμα Live Without Bullying.
Τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην ψηφιακή μετάβαση και τις δεξιότητες που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή σημείωσε η Αριάδνη Ματράκα, Συντονίστρια Τμήματος Δημοκρατίας και Κοινωνίας των Πολιτών στο ΚΜΟΠ. Παρουσίασε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DIG4Future που έχει ως στόχο του τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων 11-14 ετών που φοιτούν σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, ενσωματώνοντας την εκπαίδευση για την τεχνητή νοημοσύνη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία Digital Youth, η οποία εξοπλίζει τους εργαζόμενους με νέους με τα κατάλληλα εφόδια για ψηφιακή εργασία παρέχοντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.
Βέλτιστες πρακτικές στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στην εκπαίδευση και το θετικό παράδειγμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής παρουσίασε η εκπαιδευτικός Δήμητρα Βασιλάκου.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ειρηάννα Δραγώνα, Συντονίστρια Τμήματος Εκπαίδευσης στο ΚΜΟΠ, παρουσίασε εργαλεία και δεξιότητες για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Εκπαίδευση, από το σχολείο στο πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία DigiLead που υποστηρίζει διευθυντές σχολείων στην ανάπτυξη στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού στην εκπαίδευση, καθώς και το πρόγραμμα PLACEDU το οποίο φιλοδοξεί να παρέχει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως μάθηση, αναζητώντας λύσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης εκδοχής της ηλεκτρονικής μάθησης.
Για το πώς επιτυγχάνεται η κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας κατά την ψηφιακή εποχή μίλησε η Γεωργία Αλεξάνδρου, διαχειρίστρια της δράσης Bonding του ΚΜΟΠ. Αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα άνω των 65 ετών στην ελληνική κοινωνία και τους επακόλουθους αποκλεισμούς, παρουσίασε το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις υπηρεσίες Befriending (Φιλική Υποστήριξη) με θέμα την ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα μέσα με τα οποία οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούν να βοηθήσουν στην επανένταξη των μεγαλύτερων ατόμων στον κοινωνικό ιστό, προωθώντας μια φιλοσοφία κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότητας.
ℹ️ Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο communication@kmop.org ή στο 2103637547.