Έχεις σκεφτεί πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση των fake news στο διαδίκτυο;; Έχεις ομαδικό πνεύμα; Είσαι 18-35 ετών και θέλεις να συμβάλεις στη διασφάλιση της έγκαιρης ενημέρωσης;
Αν η απάντηση είναι ναι τότε βρίσκεσαι στο σωστό σημείο!
Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει εκπαιδευτικό εργαστήριο την Παρασκευή 16 Απριλίου (16.00-19.00) για τη δημιουργία ομάδων καταπολέμησης των Fake News στο διαδίκτυο. Στόχος του εργαστηρίου είναι να ενημερώσει τους νέους για τη σημασία καταπολέμησης των fake news στο διαδίκτυο, καθώς και να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία για να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η εκπαιδευτική πλατφόρμα Youth Myth Busters, θα μιλήσουμε για το τι είναι και τι δεν είναι τελικά fake news, ενώ θα δούμε χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους. Στο τέλος, θα δημιουργηθούν ομάδες των 4-6 ατόμων, οι οποίες θα συνεργαστούν για να καταρρίψουν τα fake news και να τα παρουσιάσουν με έναν διαφορετικό καινοτόμο τρόπο.
Οι λέξεις κλειδιά για τη συμμετοχή σου στο εργαστήριο είναι: δημιουργικότητα και ομαδικότητα! Βρίσκεις τον εαυτό σου σε αυτές τις λέξεις;
Δήλωσε συμμετοχή εδώ: shorturl.at/hrFLN
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Μετά την εγγραφή σου θα σου στείλουμε οδηγίες και το link παρακολούθησης του εργαστηρίου!
Κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της έως 7 ημέρες για να στείλει τις δικές της δημιουργίες, οι οποίες θα καταρρίπτουν μία ψευδή είδηση. Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, τη συναρπαστική σου προσέγγιση μέσα από ένα video, μια εικόνα, ένα meme, ένα gif, ένα άρθρο.
Μετά την αποστολή των δημιουργιών θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
#joinus
- Τι κερδίζουν οι ομάδες;
Σε εθνικό επίπεδο, τα προϊόντα που θα υποβάλλουν οι ομάδες θα αξιολογηθούν από την επιστημονική ομάδα του ΚΜΟΠ ως προς τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα στην κατανόηση, πρωτοτυπία θέματος, ποιότητα υλοποίησης.
Η πρόταση της καλύτερης ομάδας θα παρουσιασθεί ως καλή πρακτική σε ενημερωτική ημερίδα τον προσεχή Μάιο και θα συμπεριληφθεί στο εθνικό κείμενο συστάσεων πολιτικής.
Επιπλέον, το έργο Youth Myth Busters υλοποιείται ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία. Οι νικήτριες ομάδες σε εθνικό επίπεδο θα συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό διακρατικό διαγωνισμό. Η πρόταση κάθε ομάδας θα παρουσιασθεί στην ιστοσελίδα του έργου και θα τεθεί προς ψηφοφορία στο κοινό. Η δημοφιλέστερη πρόταση θα παρουσιασθεί στο τελικό συνέδριο του έργου και θα συμπεριληφθεί ως καλή πρακτική στο ευρωπαϊκό κείμενο συστάσεων πολιτικής.