Search
Close this search box.

«Πρεμιέρα» για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω»

«Πρεμιέρα» για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω»

«Πρεμιέρα» για τον νέο κύκλο επισκέψεων μαθητών και μαθητριών στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω» που συνδιοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) και το ΚΜΟΠ – Live Without Bullying, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης/Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ., της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life.

Οι στόχοι του Προγράμματος, είναι η ενημέρωση για την Τεχνολογία, την Καινοτομία και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα, η επιμόρφωση των μαθητών για την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, καθώς και η εκπαίδευσή τους για την αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο των επισκέψεων αναπτύσσονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για θέματα υγιεινής διατροφής και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τεχνικές -από ειδικούς- για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 με τη συμμετοχή μίας ομάδας 50 μαθητών και μαθητριών από το Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Προηγήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκε το ανανεωμένο με νέες δράσεις πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος καθώς και ένας σύντομος απολογισμός της περασμένης σχολικής χρονιάς κατά την οποία παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περισσότεροι από 1000 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από την Κ.Μακεδονία.

Στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία και τη χρησιμότητα του προγράμματος, «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας έχει και κινδύνους για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι και καταρτισμένοι» είπε.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι αρωγός τέτοιων δράσεων. Ο ψηφιακός γραμματισμός θα πρέπει να γίνει δια βίου μάθηση», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας Νικόλαος Τζόλλας.

Την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων και ανάπτυξης συνεργασιών επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον δήμο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, λέγοντας ότι «Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης κάθε ενέργειας, προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Διευθυντής του DT&S, Νικόλαος Λαμπρογεώργος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, υπενθύμισε ότι το Κέντρο από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του είχε ως στόχο να ανοίξει τις πύλες του στη νεολαία, αναφέροντας ότι «θέλουμε να συμβάλουμε στην ψηφιακή αναγέννηση που σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη μετατροπή της σ’ έναν κόμβο καινοτομίας. Αυτό από την πλευρά μας επιτυγχάνεται μέσω συνεδρίων, εκπαιδεύσεων και μέσω αυτού του προγράμματος που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά». Παράλληλα, προανήγγειλε σειρά νέων πρωτοβουλιών μέσα από ένα ευρύτατο πλέγμα συνεργειών.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ, δημιουργός του προγράμματος Live Without Bullying, Δρ. Αντωνία Τορρένς αναφέρθηκε στον κοινό στόχο που έχουν όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων της ζωής συνεισφέροντας στη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε κάθε επίπεδο. «Τα παιδιά σήμερα χρειάζονται δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να είναι ευέλικτα και να ανταποκρίνονται στις αλλαγές ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου κόσμου» είπε.

Ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι η υπηρεσία εκτός από τις καθημερινές της δράσεις, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της εφαρμόζει και δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ανηλίκων μαθητών, έτσι ώστε να σερφάρουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο, ενώ αναφέρθηκε και σε καινοτόμες εφαρμογές που ανέπτυξαν σε συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τόνισε ότι «πάντα είμαστε και θα είμαστε αρωγοί, σε τέτοιες δράσεις. Βλέπουμε διαρκώς ότι δυστυχώς τα φαινόμενα βίας αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό γι’ αυτό γίνεται μία προσπάθεια από όλους μας, μέσα στα σχολεία, με τέτοια προγράμματα και δράσεις, ώστε να βοηθήσουμε τους νέους μας».

Την Αμερικανική Γεωργική Σχολή εκπροσώπησε η υπεύθυνη Εξωσχολικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ειρήνη Αργυριάδου, σημειώνοντας πως «πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για ένα μέλλον που συνεχώς αλλάζει. Νιώθουμε ότι συμμετέχουμε σε μια εκπαιδευτική συμμαχία και εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει θεσμό».

Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life, Αναστάσης Στεφανάκης, συμμετέχοντας για 2η χρονιά στο πρόγραμμα ανέφερε ότι έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο first responder system, «η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσουμε το μήνυμα πως και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Στο γεγονός ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ως ένα εργαλείο ένταξης των μαθητών στην κοινωνία, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, Δρ. Στυλιανή Μπεζεργιάννη, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με κάποια από τα εκθέματα της πλούσιας συλλογής από το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Χρήστος Ρουμπίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ο Γιώργος Βλαχογιάννης, Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας και Αντιπρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Το πρόγραμμα “Μαθαίνω, προστατεύομαι, βελτιώνομαι και συνεισφέρω”, απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Α,Β,Γ Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου, ενώ οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται Δευτέρες (εκτός αργιών) στον χώρο που στεγάζεται το DT&S στην οδό 26ης Οκτωβρίου 21 (Παλιά Σφαγεία). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον κ.Αγαθοκλή Βατζιά, 6980279787.

Αναλυτικά, η τετράωρη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του DT&S για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Καινοτομία, Σύγχρονες Τεχνολογίες και Πρακτικές, με ομιλητή τον Υπεύθυνο του DT&S, κ. Αγαθοκλή Βατζιά
  • Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με ομιλήτρια την Αστυνόμο Β’ της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, κ. Αντιγόνη Καραΐσκου
  • Πρόληψη, αναγνώριση, αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού με ομιλήτριες την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Live Without Bullying, κα Μαρία Σαμολαδά και την Υπεύθυνη του Γραφείου Βορείου Ελλάδος του ΚΜΟΠ, κα Κατερίνα Σούρδα. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying.com
  • Μιλάω, Ζητάω βοήθεια, Προστατεύομαι – workshop από την Κοινωνική Λειτουργό-Παιδαγωγό-Ψυχολόγο, ΜSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας, κα Χρηστίδου Χριστίνα
  • Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής- εργαστήριο παρασκευής γλυκιάς κρέμας από εκπαιδευτικούς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
  • Δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με τη χρήση νέων τεχολογιών, με εκπαιδευτές τους: Χρήστο Γαζή, Ευγενία Κοβούσογλου, Μορφούλα Πετρίδου, Αλεξάνδρα Φωτιάδου και Χρύσα Γκούμα, από το Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life

*Το πρόγραμμα www.livewithoutbullying.com αποτελεί πρωτοβουλία του ΚΜΟΠ. Μέσω της πλατφόρμας Live Without Bullying, μαθητές (13 έως 18 ετών), γονείς και εκπαιδευτικοί, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης. Επίσης, μέσω του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές εκπαιδεύσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους με στόχο την αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Τον Μάρτιο του 2016 το ΚΜΟΠ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού στα σχολεία. Επίσης, μέσω του προγράμματος Live Without Bullying, έχει υπογραφεί αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την ΚΕΔΕ, με την ΕΝΠΕ, καθώς και με το DT&S της Cisco.

Παράλληλα, το πρόγραμμα έχει αναγνωρισθεί από την COFACE Families Europe ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη καθώς και από τον διεθνή οργανισμό Hundred, ως μία από τις πιο καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις παγκοσμίως.

Leave a comment
or ask for help