Search
Close this search box.

Απαραίτητες οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της φωνής των ΛΟΑΤΚΙ

lgbt_flag_politics

Απαραίτητες οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της φωνής των ΛΟΑΤΚΙ

lgbt_flag_politics

Την ανάγκη υλοποίησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία των δικαιωμάτων, στους νόμους κατά των διακρίσεων, στην εργασιακή πολιτική, στο σύστημα εκπαίδευσης και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου θα ακούγεται περισσότερο η φωνή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τα δικαιώματά της θα γίνονται σεβαστά, κατέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το ΚΜΟΠ.

Στόχος της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου σε διαδικτυακή συζήτηση, ήταν να χαρτογραφήσει τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τις στάσεις προς τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, τη συχνότητα εμφάνισης διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τη συμμετοχή τους στην πολιτική και τις ανάγκες πολιτικής μεταρρύθμισης.

Πέραν των αποτελεσμάτων της έρευνας, στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσιάστηκαν συστάσεις πολιτικής, οι οποίες εστιάζουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Κύρια πρόταση είναι να υπάρξει ένταξη περιεχομένου για τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα στα σχολικά εγχειρίδια και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να εξοικειωθούν και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, να γίνουν παρεμβάσεις αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στα σχολεία και να παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη», ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη υλοποίησης θεσμικών τομών και παρεμβάσεων για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε στο τραπέζι τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση: τη δημιουργία μιας προνοιακής δομής για ανήλικους ΛΟΑΤΚΙ οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί από το σπίτι τους, την ανάγκη να κατοχυρωθεί η αντισυνταγματικότητα των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και να γίνει το επόμενο θεσμικό βήμα ως προς το δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της ένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία σχολικής ύλης, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με ειδική αναφορά σε ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα. «Είναι αδιανόητο ότι η Ελλάδα τον 21ο αιώνα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία», ανέφερε, προσθέτοντας πως πλέον έχουμε όλα τα εργαλεία για να ακολουθήσουμε διαδικασίες διαβούλευσης σε όλο το επίπεδο της δημόσιας κλίμακας.

«Κάθε αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αγώνας όλων μας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και επεσήμανε πως θα πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική για την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να θεσπιστούν διαδικασίες που θα ελέγχουν τον κακοποιητικό λόγο στη δημόσια σφαίρα, στα μέσα ενημέρωσης, στη δημόσια διοίκηση και στην αστυνομία.

Photo from VoiceIt workshop

Την ανάγκη ενίσχυσης και εφαρμογής του νομικού πλαισίου για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κάνοντας ειδική αναφορά στην προστασία από τη ρητορική μίσους. «Η ρητορική μίσους από όπου και από όποιον κι αν προέρχεται πρέπει να παταχθεί στη ρίζα της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούντουρος επεσήμανε την τεράστια, όπως είπε, σημασία της συνεργασίας μεταξύ του κράτους αλλά και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οργανωμένη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, την ανάγκη να υπάρξουν καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, ειδικά στα σχολεία και στην αστυνομία, αλλά και το καθήκον της ίδιας της κυβέρνησης να κατοχυρώσει την προστασία από ρητορική μίσους και άλλες συμπεριφορές στα μίντια που χλευάζουν την κοινότητα.

Σχολιάζοντας το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων και των πολιτικών θεσμών, η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου από την οργάνωση Colour Youth, εξέφρασε την απογοήτευσή της, επειδή, όπως είπε, τις περισσότερες φορές τα κόμματα ενδιαφέρονται για το φαίνεσθαι και δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση για συνεργασία από μέρους τους.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “VoiceIt: Strengthening LGBTQI+’s Voice in Politics”, το οποίο έχει στόχο να αυξήσει τη συμμετοχή και την άμεση εμπλοκή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, να αναπτύξει ένα κοινό όραμα για τη συμπερίληψή τους στην πολιτική και να ευαισθητοποιήσει πολιτικά κόμματα και λοιπούς φορείς σχετικά με την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, εστιάζοντας στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη διαχειρίστρια του έργου Έλλη Καπλάνη (τηλ. 210-3637547, [email protected])

Leave a comment
or ask for help