Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, τις μορφές που μπορεί να λάβει και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να αναγνωρίσει ένα περιστατικό και να το καταγγείλει, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες στο «Co-Happiness webinar: Ευαισθητοποίηση & ενημέρωση για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης», που πραγματοποίησε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το 2019, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραµµή για τα Παιδιά SOS 1056 έγιναν συνολικά 825 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών που αφορούσαν 1.622 παιδιά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (818) ήταν ανώνυμες. Έγιναν επίσης 746 καταγγελίες σωματικής κακοποίησης, 6 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και 779 καταγγελίες παραμέλησης/εγκατάλειψης.
Το διήμερο webinar επικεντρώθηκε στις μορφές που μπορεί να λάβει η παιδική κακοποίηση και στις συνέπειές της, στο πώς μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος τα σημάδια σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης και παραμέλησης σε ένα παιδί και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το βοηθήσει.
Οι συμμετέχοντες/ουσες ενημερώθηκαν επίσης σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την παιδική κακοποίηση και κακομεταχείριση στην Ελλάδα, για το σύστημα παιδικής προστασίας και τους σημαντικότερους φορείς καταπολέμησης της παιδικής κακοποίησης.
Στο webinar συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας καθώς και φοιτητές που ήθελαν να ενημερωθούν για τις κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του φαινομένου και να μάθουν με ποιους τρόπους μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Co-Happiness: Happy and Safe in the Community”, στόχος του οποίου είναι η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά τις μορφές και τις συνέπειες που μπορεί να έχει.
Μάθε περισσότερα για το έργο