Search
Close this search box.

Δικτύωση και συνεργασία φορέων και εργοδοτών για την ένταξη στην απασχόληση γυναικών θυμάτων trafficking

Στήριξη γυναικών θυμάτων trafficking

Δικτύωση και συνεργασία φορέων και εργοδοτών για την ένταξη στην απασχόληση γυναικών θυμάτων trafficking

Στήριξη γυναικών θυμάτων trafficking

Η ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ φορέων και εργοδοτών με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας θυμάτων και εν δυνάμει θυμάτων trafficking επισημάνθηκε σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενώ παρευρέθηκαν και φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο, όπως η Α21, η Solidarity Now και το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν θα μπορέσει ποτέ μια γυναίκα, η οποία έχει κακοποιηθεί να σπάσει τον κύκλο βίας αν δεν έχει ενδυναμωθεί επαγγελματικά, εργασιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αποστολίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, ανοίγοντας τη συζήτηση. Η κ. Τσαλταμπάση επεσήμανε τη δυσκολία ένταξης των γυναικών, γενικότερα, στην επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα, πόσο μάλλον των προσφύγων και μεταναστριών και δη θύματων ή εν δυνάμει θυμάτων  trafficking.

«Οφείλουμε να είμαστε εδώ για μια ισόρροπη κοινωνία», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως ο Σ.Ε.Γ.Ε. είναι ανοιχτός για συνεργασία με όλους τους φορείς προκειμένου να προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες επαγγελματικής και οικονομικής ενδυνάμωσης σε γυναίκες θύματα/εν δυνάμει θύματα trafficking.

Τη διοργάνωση μίας διαδικτυακής ημερίδας, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη όλων των επιμελητηρίων για τα ζητήματα της εργασιακής ενδυνάμωσης και διασύνδεσης των γυναικών θυμάτων/εν δυνάμει θυμάτων trafficking, πρότεινε από την πλευρά της η κ. Χρύσα Γρανούζη, Α΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η κ. Στυλιανή Κοσκινά, οικονομική επόπτρια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνάντησης από πλευράς διασύνδεσης και ενημέρωσης και δεσμεύτηκε για συνεργασία και επικοινωνία, ενώ η κ. Αναστασία Χαλκιά από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το Επιμελητήριο σε σχέση με την κοινωνική και εργασιακή ένταξη ευάλωτων ομάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη από το Τμήμα Καταπολέμησης εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος ανέλυσε τη δυσκολία διασύνδεσης με τους φορείς και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Φορέων που θα συνεργαστεί στο πεδίο της παραπομπής γενικότερα αλλά και της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης.

Tolerant online discussion

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Tolerant – Διακρατικό Δίκτυο για την Ένταξη στην Απασχόληση των Γυναικών που είναι Θύματα Εμπορίας», το οποίο υλοποιεί στην Ελλάδα το ΚΜΟΠ. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την ενσωμάτωση των γυναικών από τρίτες χώρες, που είναι θύματα ή πιθανά θύματα trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση, στην αγορά εργασίας, μέσω υπηρεσιών υποστήριξης της απασχόλησης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, εκ μέρους του ΚΜΟΠ, η κ. Ουρανία Φιλίππου, ψυχολόγος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον οδηγό για επαγγελματίες που ανέπτυξε η οργάνωση, ο οποίος προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της ενσωμάτωσης των γυναικών αυτών στην απασχόληση. Ο οδηγός αυτός θα είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος του έτους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=OsMonlg6RnY

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα TOLERANT μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη διαχειρίστρια του έργου, Κατερίνα Σούρδα (sourda.k@kmop.org, 6982347465).

Leave a comment
or ask for help