Search
Close this search box.

Μεγαλώνοντας χαρούμενα: H σημασία της ψυχικής και σωματικής ευημερίας των 60+

H σημασία της ψυχικής και σωματικής ευημερίας των 60+

Μεγαλώνοντας χαρούμενα: H σημασία της ψυχικής και σωματικής ευημερίας των 60+

H σημασία της ψυχικής και σωματικής ευημερίας των 60+

Οι προκλήσεις που αφορούν στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, η σημασία της ενεργοποίησης και ενδυνάμωσής τους και η προώθηση δράσεων καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των 60+ βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η People Behind στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Η κοινωνία μας πρέπει να αξιοποιήσει  τη δυναμική των ανθρώπων 60+ και την πολύτιμη εμπειρία τους και να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, επισημάνθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Μεγαλώνουμε χαρούμενα: Γιορτή ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων 60+», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Silver Age Learning – Εκπαίδευση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε θέματα υγείας και ευεξίας».

Στις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού για τη στήριξη των ανθρώπων Τρίτης Ηλικίας ώστε να παραμείνουν ενεργοί αναφέρθηκε ο κ. Ζήσης Πότσης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου. «Στηρίζουμε όλους τους δημότες Τρίτης Ηλικίας ώστε να παραμείνουν λειτουργικοί, αυτόνομοι και όσο το δυνατόν σωματικά και ψυχικά υγιείς, να νιώθουν χαρούμενοι, δραστήριοι, δημιουργικοί και κυρίως να μην αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι», τόνισε ο κ. Πότσης. Οι δράσεις αυτές προσφέρονται κυρίως μέσα από τα επτά Κ.Α.Π.Η. του δήμου, τα οποία εξυπηρετούν περίπου 7.000 άτομα Τρίτης Ηλικίας, αλλά και μέσα από κατ’ οίκον υπηρεσίες που παρέχονται στους ωφελούμενους.

Για τις σωματικές προκλήσεις που βιώνουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και οι οποίες τους δυσκολεύουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία, μίλησε η Δρ. Ευσταθία Σαρλά από το τμήμα Νοσηλευτικής Ε.Κ.Π.Α., μέλος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας. «Το γήρας δεν μπορούμε να το προλάβουμε, μπορούμε όμως να γεράσουμε καλύτερα, να είμαστε λειτουργικοί και αυτόνομοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σαρλά, επισημαίνοντας τη σημασία της αλλαγής του τρόπου ζωής μας, με την άσκηση, τη σωστή διατροφή, τη διακοπή του καπνίσματος κ.ά., αλλά και της έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Στις περιπτώσεις της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στην Τρίτη Ηλικία, και ειδικότερα στα συμπτώματα και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Δρ. Αντώνης Μούγιας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ». Όπως είπε, οι άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή από κάποια άλλη μορφή άνοιας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, το  σχετικό ποσοστό νόσησης βρίσκεται χαμηλά, στο 5%, που σημαίνει ότι 19 στους 20 ανθρώπους άνω των 65 ετών δεν έχουν άνοια, σημείωσε ο κ. Μούγιας.

Η κ. Μαρία Αστερίου, Συνιδρύτρια της People Behind, μίλησε για τις κοινωνικές ανισότητες που βιώνουν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, που είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο της τεχνολογίας και της πληροφορίας. Η ίδια αναφέρθηκε στο βασικό πρόγραμμα της People Behind, το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, το οποίο προσφέρει εργαστήρια μέσω των οποίων άτομα 65+ αποκτούν νέες γνώσεις, ανταλλάσσουν σκέψεις και εμπειρίες, εξασκούν το σώμα και το πνεύμα τους ενισχύοντας την σωματική – πνευματική – ψυχική ευεξία τους, κοινωνικοποιούνται και εν τέλει βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Μαζί της ήταν και η κ. Κυρίτση Πηνελόπη, ωφελούμενη της People Behind, η οποία μοιράστηκε με το κοινό τη θετική εμπειρία της από τα μαθήματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία 60+ του Δήμου Χαλανδρίου, η χορευτική ομάδα του Δήμου Περιστερίου και τοπικοί αφηγητές από τους Αγίους Ανάργυρους, ενώ φιλοξενήθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής από τα Κ.Α.Π.Η Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Περιστερίου. Επίσης, η κ. Νεκταρία Μαργαρίτη, Εργοθεραπεύτρια στο Β’ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων – Καματερού, και η κ. Χριστίνα Στυλιανοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός στο Α’ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων – Καματερού, μας παρουσίασαν τις δράσεις τους και την έκθεση φωτογραφίας «Ρυτίδες» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαγενεακού προγράμματος που υλοποιεί το Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις οργανισμών όπως η  Αντάμα KOINΣΕΠ. και η 50και Ελλάς, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ενδυνάμωσης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης Erasmus+ με τίτλο «Silver Age Learning – Εκπαίδευση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε θέματα υγείας και ευεξίας», η οποία υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΜΟΠ. Όπως είπε η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου κ. Εύα Σαλματάνη, η δράση αυτή στοχεύει στην εκπαίδευση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε θέματα υγείας και ευεξίας μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για την εκμάθηση ατόμων άνω των 60.

Η εκδήλωση «Μεγαλώνουμε χαρούμενα: Γιορτή ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων 60+» φιλοξενήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση ή το έργο Silver Age Learning μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Εύα Σαλματάνη στα email sage@kmop.eu / salmatani.e@kmop.org ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.

Leave a comment
or ask for help