Search
Close this search box.

Προώθηση επιτυχημένων πρακτικών για την ενσωμάτωση μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες

Event_integration of migrants

Προώθηση επιτυχημένων πρακτικών για την ενσωμάτωση μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες

Event_integration of migrants

Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επικρατούν στην Ελληνική κοινωνία σε σχέση με τους μετανάστες και πως μπορούν να ξεπεραστούν, όπως και ιστορίες επιτυχούς ενσωμάτωσης μεταναστών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην ημερίδα που διοργάνωσε διαδικτυακά την Πέμπτη 8 Απριλίου,  το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στο πλαίσιο του έργου MAX– Maximising Migrants’ Contribution to Society.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συμβάλει στην αξιόπιστη αποτύπωση της δημόσιας εικόνας των μεταναστών, δίνοντας έμφαση στη συνεισφορά τους στην τοπική κοινωνία σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τη συζήτηση, την οποία συντόνισε  η Σοφία Παπαδοπούλου, Αρχισυντάκτρια στη Διεύθυνση Μακεδονίας – Θράκης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρακολούθησαν περισσότερα από 1500  άτομα.

H Σέβη Ματσακίδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της El Sistema Greece μίλησε για τη μουσική ως μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, σημειώνοντας ότι: «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια μουσική οικογένεια, που ο καθένας να είναι ο εαυτός του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους ανεξαρτήτως καταγωγής χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο ενσωμάτωσης».

Για το πώς η μη-τυπική εκπαίδευση αλλάζει τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα μίλησε η Μαντώ Μπαμπούλα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΜΚΟ ‘We Need Books’ και αναφέρθηκε στην πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας: «Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα από 14.000 χιλιάδες βιβλία σε περισσότερες από 28 γλώσσες, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον»  δήλωσε.

Στη θετική επίδραση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου & Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Μεταξύ άλλων η κα Κορωναίου επεσήμανε ότι: «Οι στρατηγικές ένταξης που προβάλλει το ΚΜΟΠ σε αυτή την εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τη κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για μια αποτελεσματική, αξιοπρεπή και πλήρη ένταξη σε μια κοινωνία. Δεν φτάνει να εργάζεται κάνεις, πρέπει να μοιράζεται κι άλλα πράγματα…»

Για την ενδυνάμωση των νέων και την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας μέσω των δράσεων της οργάνωσης ΜΚΟ Zaatar  μίλησε η Philippine Krysmann, Βοηθός Συντονιστή της Zaatar λέγοντας ότι: «Θέλουμε οι μετανάστες να μάθουν ελληνικά, να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση τους και να νιώσουν πως είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.»

Στις υπηρεσίες απασχολησιμότητάς της ΜΚΟ Solidarity Νow, που βοηθούν στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων αναφέρθηκε η Πέπη Μαριόλη, Υπεύθυνη Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών, δηλώνοντας: «Aπό το 2018 είχαμε περισσότερους από 3.500 χιλιάδες ωφελούμενους έχουν υποστηριχθεί για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και πάνω από 1.200 κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα από τα κέντρα αλληλεγγύης» .

Για τον ρόλο των ΜΜΕ στη δημόσια εικόνα των προσφύγων και των μεταναστών μίλησε η Μαρία Κουζινοπούλου, Δημοσιογράφος στο  Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πίσω από τις ροές και τα νούμερα, υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες που παλεύουν για τις οικογένειες τους και το μέλλον τους. Πέφτουμε στην παγίδα πολλές φορές να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους. Ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιούμε εμείς οι δημοσιογράφοι είναι ένα στοιχείο ένταξης. Ο δημόσιος λόγος και οι όροι που περικλείονται σε αυτόν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη κοινωνία, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τόσο ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.» σημείωσε.

Η Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε Τοπικές Πολιτικές Ένταξης που επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη των στάσεων και των αντιλήψεων για τους μετανάστες. Η κα Δασκαλάκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο Δήμο Αθηναίων προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε πολλά επίπεδα: στο συντονισμό όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με το προσφυγικό και στη διεκδίκηση ενός κρίσιμου ρόλου που οφείλει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/kmop.eu/posts/2814238005498142

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου MAX– Maximising Migrants’ Contribution to Society, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα AMIF της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει 20 εταίρους, 15 τοπικούς οργανισμούς από 12 κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς και πέντε εταίρους σε επίπεδο Ε.Ε.

Leave a comment
or ask for help