Search
Close this search box.

Το έργο PLACEDU εγκαινιάζει τον Ψηφιακό Κοινωνικό Χώρο

Το έργο PLACEDU εγκαινιάζει τον Ψηφιακό Κοινωνικό Χώρο

Η κοινοπραξία του έργου PLACEDU εγκαινίασε τη μετα-πλατφόρμα του έργου, ένα χώρο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που καλύπτει τόσο τα υφιστάμενα εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα από τα ΑΕΙ όσο και νέα.

Επί του παρόντος, οι εκπαιδευτικοί συχνά δυσκολεύονται με το πώς ακριβώς να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτρονική μάθηση. Έτσι, η πλατφόρμα αυτή, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα κατάρτισης που αναπτύξαμε για τους εκπαιδευτικούς, συγκεντρώνει τις διάφορες γνώσεις σχετικά με την διαδικτυακή μάθηση και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια των κινήτρων, των κοινωνικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας και της πρακτικής εμπειρίας των σπουδαστών.

Ο Ψηφιακός Κοινωνικός Χώρος επικεντρώνεται στα εργαλεία που επιτρέπουν την εξελιγμένη διαδικτυακή εκπαίδευση ανεξάρτητα από την ανάκαμψη μετά το COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι το επίκεντρο της μετα-πλατφόρμας μετατοπίζεται από τις ακραίες συνθήκες που βίωσαν τα ΑΕΙ, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους μετά την πανδημία. Η πλατφόρμα δημιουργεί μια νέα οπτική του τρόπου με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η ηλεκτρονική μάθηση (π.χ. προώθηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαδικτυακών σπουδαστών, αξιοποίηση μικτών περιβαλλόντων μάθησης, παρακολούθηση των σπουδαστών για σημάδια κοινωνικής απομόνωσης, ομότιμες δραστηριότητες κ.λπ.)

Ο συντονιστής του έργου Žemartas Budrys δήλωσε: «Η μετα-πλατφόρμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαθέτει διαφορετικά εργαλεία, μεθόδους, εκπαιδεύσεις που δεν δημιουργούνται απαραίτητα μόνο από την ομάδα μας, αλλά και από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές τους. Ως εκ τούτου, αυτό επεκτείνει το περιεχόμενο και παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της ηλεκτρονικής μάθησης».

Η συντονίστρια της ομάδας Εκπαίδευσης του ΚΜΟΠ, Ειρηάννα Δραγώνα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί όχι απλώς μια ακόμη πλατφόρμα, αλλά ένα περιβάλλον που θα περιλαμβάνει εργαλεία και πόρους εξ αποστάσεως μάθησης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, προκειμένου να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την πάροδο του χρόνου.

Ο Ψηφιακός Κοινωνικός Χώρος PLACEDU βρίσκεται εδώ.

Το έργο PLACEDU υλοποιείται από 7 εταίρους από 6 χώρες: Λιθουανία (XWHY και Πανεπιστήμιο του Βίλνιους), Σλοβενία (Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα), Κύπρος (CSI), Βέλγιο (OTB International), Ισλανδία (Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας) και Ελλάδα (ΚΜΟΠ, Κόμβος Εκπαίδευσης και Καινοτομίας).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ KA2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Leave a comment
or ask for help