Search
Close this search box.

ΚΜΟΠ: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών

International Day for the Elimination of Violence Against Women

ΚΜΟΠ: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών

International Day for the Elimination of Violence Against Women

Τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, έχοντας ήδη αγγίξει φέτος τα 6.000. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, το 2021 το 45% των γυναικών ανέφερε ότι είτε οι ίδιες είτε μια γυναίκα ή κορίτσι που γνωρίζουν έχει υποστεί κάποια μορφής βία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών υπογραμμίζει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών έμφυλης βίας. Σε αυτές, σύμφωνα με τον οργανισμό UN Women του Ο.Η.Ε, περιλαμβάνονται η γυναικοκτονία που αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία, η εμπορία ανθρώπων, o ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο γάμος από την παιδική ηλικία καθώς και η διαδικτυακή βία.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φύλου, αποτελεί κυρίαρχο στόχο του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Μέσα από μια σειρά δράσεων, επιχειρούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής βίας και κάθε πράξης που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντιβαίνει προς την αρχή της ισότητας των φύλων.

  • Pattern: Πρωτόκολλο διαχείρισης ενδοοικογενειακής βίας για γυναίκες Ρομά: Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για επαγγελματίες

Το πρωτόκολλο αυτό παρέχει βασικές κατευθυντήριες γραμμές σε Ρομά διαπολιτισμικούς μεσολαβητές/-τριες και επαγγελματίες που εργάζονται σε αντίστοιχες κοινότητες και δομές όσον αφορά στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών. Βασικός στόχος του είναι να περιγράψει μια διαδικασία, η οποία να διασφαλίζει την προστασία των γυναικών Ρομά, σύμφωνα με τη νομοθεσία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρωτόκολλο δωρεάν ΕΔΩ.

  • Teamwork: Online εργαλείο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Το διαδικτυακό εργαλείο αυτο-αξιολόγησης απευθύνεται σε εργοδότες/ριες, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και υπεύθυνους/ες τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού και έχει ως στόχο να τους/τις βοηθήσει να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές που εφαρμόζουν ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Θα το βρείτε ΕΔΩ.

  • ACTIVATE: Εκπαιδευτική πλατφόρμα για την αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα ACTIVATE απευθύνεται σε δικηγόρους και επαγγελματίες που εργάζονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι δωρεάν διαθέσιμο στα ελληνικά και αγγλικά ΕΔΩ.

  • Wealthy Minds: Σεμινάρια για την ενδυνάμωση των γυναικών

Tο προσεχές διάστημα το ΚΜΟΠ θα προσφέρει μια σειρά δωρεάν σεμιναρίων με θέμα τη βελτίωση του οικονομικού γραμματισμού των γυναικών, ώστε να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις οικονομικές δραστηριότητες που τις αφορούν και να λαμβάνουν σωστά ενημερωμένες αποφάσεις. Τα σεμινάρια θα απευθύνονται τόσο σε γυναίκες όσο και σε επαγγελματίες οργανισμών ενδυνάμωσης γυναικών.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected].

  • The Gender Talk: Συμβουλευτική υποστήριξη σε σχολεία για την πρόληψη της έμφυλης βίας

Η πρόληψη της έμφυλης βίας είναι πολύ σημαντικό να ξεκινά από την εφηβική ηλικία, μέσα από την ευαισθητοποίηση των εφήβων & του σχολικού περιβάλλοντος για τα έμφυλα ζητήματα και τη σύναψη υγιών σχέσεων. To ΚΜΟΠ ,μέσω της ευρωπαϊκής δράσης Reboot Now, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε τρία Γυμνάσια του Πειραιά στοχεύοντας στηn ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για την αποτροπή περιστατικών έμφυλης βίας. Παράλληλα, μέσα από την πλατφόρμα The Gender Talk μαθητές/τριες, γονείς & εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό για την έμφυλη βία, τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ψυχική υγεία κ.α.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην πλατφόρμα The Gender Talk εδώ: https://thegendertalk.eu/el/home-el/

Δείτε το βίντεο του ΚΜΟΠ για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΜΟΠ μπορείτε να επικοινωνήσετε στο www.kmop.org ή στο 210-3637547.

Leave a comment
or ask for help