Search
Close this search box.

Δράσεις του ΚΜΟΠ για την προαγωγή της ψυχικής υγείας

Δράσεις του ΚΜΟΠ για την προαγωγή της ψυχικής υγείας

Δράσεις του ΚΜΟΠ για την προαγωγή της ψυχικής υγείας

Δράσεις του ΚΜΟΠ για την προαγωγή της ψυχικής υγείας

Ο Μάιος, έχοντας καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, αποτελεί μια ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις ψυχικές ασθένειες και τα δικαιώματα των ανθρώπων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να συμβάλουμε στην εξάλειψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Η προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας και συμβάλλει θετικά στην προσωπική ανάπτυξη και ευημερία μας. Τα τελευταία στατιστικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα ψυχικό νόσημα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία της ψυχικής υγείας.

Στο ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας εργαζόμαστε συστηματικά για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ιδίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μέσα από εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις καθώς και καινοτόμες πρακτικές και υπηρεσίες, υποστηρίζουμε την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των ατόμων αυτών και ενισχύουμε τις δεξιότητες των φροντιστών/επαγγελματιών ψυχικής υγείας προκειμένου να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Τρία οικοτροφεία ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες με βαριές ψυχικές ασθένειες – Ένα κέντρο ημέρας για νέους με ελαφρές ψυχικές ασθένειες

Το ΚΜΟΠ, μέσω του ευρύτερου Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς», λειτουργεί από το 2004 τρία οικοτροφεία ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες με βαριές ψυχικές ασθένειες, οι οποίοι έχουν ανάγκη συνεχούς υποστήριξης, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας για νεαρά άτομα (20-40 ετών), τα οποία αντιμετωπίζουν ελαφρές ψυχικές ασθένειες.

Social Net | Πάνω από 300 άτομα επωφελούνται από τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει το ΚΜΟΠ στον δήμο Πειραιά

Περισσότεροι από 300 δημότες και κάτοικοι του δήμου Πειραιά επωφελούνται ήδη από τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει δωρεάν το ΚΜΟΠ Social Net, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΙΝΕΠΑΚ) και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και τις οικογένειές τους, έφηβους με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας και άτομα Τρίτης Ηλικίας. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη, ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης, καθώς και δράσεις κοινωνικής ενδυνάμωσης και ένταξης. Μάθετε περισσότερα: https://bit.ly/3BqVvH0

Σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας με θέμα την παροχή προσαρμοσμένων υπηρεσιών υγείας σε άτομα με αυτισμό

To KMOΠ διοργανώνει τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την κατάλληλη παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 07/06, Πέμπτη 08/06, & Παρασκευή 09/06, 17.00 – 20.00 στα γραφεία του ΚΜΟΠ στον Πειραιά (Ματρώζου 1 & Τζαβέλλα, 18533). Οι εκπαιδεύσεις απευθύνονται σε φοιτητές και εργαζόμενους/ες σε υπηρεσίες υγείας ή κοινωνικές υπηρεσίες (επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.α.). Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://bit.ly/3Bv5X07

Έρευνα του ΚΜΟΠ επιβεβαιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών

Έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΚΜΟΠ, με τη συμμετοχή οργανισμών από άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η πανδημία Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην ψυχική υγεία των παιδιών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα σχολεία, στα οποία το ΚΜΟΠ προσέφερε πιλοτικά κινητές υπηρεσίες συμβουλευτικής σε παιδιά. Διαβάστε την έρευνα ΕΔΩ.

Οδηγός για οργανισμούς νεολαίας ώστε να συμπεριλάβουν άτομα με ΔΑΦ στις δράσεις τους

Φιλοδοξώντας να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη των νέων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, το ΚΜΟΠ ανέπτυξε – σε συνεργασία με άλλες 4 ευρωπαϊκές οργανώσεις – έναν Οδηγό για οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο διατίθεται δωρεάν και μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να συμπεριλάβουν άτομα με ΔΑΦ στις δράσεις τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλικό προς τις ανάγκες τους. Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος ΕΔΩ.

Έρευνα για τις ανάγκες των άτυπων φροντιστών ανθρώπων με άνοια

Οι άτυποι φροντιστές ανθρώπων με άνοια επωμίζονται ένα μεγάλο φορτίο, το οποίο πολλές φορές έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, δημιουργούμε έναν Οδηγό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική τους ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούμε έρευνα προκειμένου να καταγράψουμε τις ανάγκες τους. Αν είσαι άτυπος φροντιστής ατόμου με άνοια, αφιέρωσε λίγα λεπτά από τον χρόνο σου και απάντησε, ανώνυμα, σε μερικές σύντομες ερωτήσεις: https://bit.ly/3pyj7qt.

Οικοθεραπεία για άτομα με διαταραχές κατάχρησης ουσιών – Οδηγός για θεραπευτικά κέντρα και ιδρύματα ΕΕΚ

Η οικοθεραπεία αποτελεί μια, επίσημη πλέον, μορφή θεραπευτικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ψυχολογία, την υγεία και την ευεξία. Το ΚΜΟΠ ανέπτυξε έναν Οδηγό για θεραπευτικά κέντρα και ιδρύματα ΕΕΚ, ο οποίος περιγράφει τα οφέλη και τις βέλτιστες πρακτικές για τη χρήση της οικοθεραπείας για άτομα με διαταραχές κατάχρησης ουσιών, ενώ παρέχει και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης στην οικοθεραπεία. Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ.

 

ℹ️  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΜΟΠ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2103637547 ή στο [email protected].

Leave a comment
or ask for help