Την ανάγκη μεγαλύτερης ορατότητας και συμμετοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση – ενημερωτικό workshop που πραγματοποίησε χθες το ΚΜΟΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “VoiceIt – Strengthening LGBTQI+’s Voice in Politics” για τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πολιτική και στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων.
«Ως πολιτεία έχουμε πολλά να κάνουμε, κυρίως ως προς το κομμάτι της εκπαίδευσης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης», ανέφερε ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας πως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει πολλά ακόμη βήματα να κάνει όσον αφορά στην πολιτική. Πρέπει να επιδιώκουμε την ορατότητα, να στηρίζουμε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και να είμαστε συμπαραστάτες και επαναστάτες όταν η κοινωνία αναπτύσσει ομοφοβικό λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ελλάδα.
Στο χθεσινό ενημερωτικό workshop παρουσιάστηκαν τα βασικά ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το ΚΜΟΠ με σκοπό να διερευνήσει τις στάσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, τις διακρίσεις που υφίστανται και τις ανάγκες για πολιτική μεταρρύθμιση.
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η ανάγκη υλοποίησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, την εργασιακή πολιτική και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου θα ακούγεται περισσότερο η φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα δικαιώματά της θα γίνονται σεβαστά.
Αν και από την έρευνα προκύπτει μια θετική στάση απέναντι στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αρνητική είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα που αποτυπώνεται αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην πολιτική. Οι συμμετέχοντες/-ουσες στην έρευνα (ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, κρατικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι πολιτικών θεσμών και γενικό κοινό) συμφώνησαν πως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν εκπροσωπείται ισότιμα στην πολιτική ζωή.
Ενδεικτικό είναι ότι το 72% των ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτηθέντων/-εισών δεν θεωρούν ότι οι θέσεις τους θα λαμβάνονταν υπ’ όψιν με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνονται υπ’ όψιν οι θέσεις των ετεροφυλόφιλων ατόμων, ενώ μόλις το 12% νιώθουν ότι μπορούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαδικασίες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να βιώσουν διακρίσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 29% των κρατικών λειτουργών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη στο κόμμα τους.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Θεόφιλος Γκινόπουλος, Κοινωνικός Ψυχολόγος – Ερευνητής του Παν. Greenwich, Επιστημονικός συνεργάτης του Orlando LGBT+, χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένη τη συμπερίληψη των αναγκών της πολιτικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα δεδομένου ότι πρόκειται για μια κοινωνική αλλαγή που έχει να κάνει με την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση του στίγματος.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως προς την εμπλοκή τους στην πολιτική επεσήμανε και η Στέλλα Μπελιά, Εκπαιδευτικός, Μέλος της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της που στις Ευρωεκλογές συμμετείχαν ανοιχτά ως ΛΟΑΤΚΙ υποψήφιοι και υποψήφιες άτομα από σχεδόν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Οι νόμοι είναι αυτοί που εκπαιδεύουν την κοινωνία και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους για να είναι περισσότερο ορατοί, τόνισε η κ. Μπελιά, σημειώνοντας πως αυτή η ορατότητα δημιουργεί μεγαλύτερη αποδοχή. «Είναι ένας θετικός φαύλος κύκλος το να υπάρχουν νομοθεσίες που προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τις διακρίσεις. Είναι καθαρά ζήτημα κεντρικών πολιτικών αποφάσεων», επεσήμανε.
Στη διάρκεια του χθεσινού workshop παρουσιάστηκε επίσης η Ομάδα Εργασίας Εθνικών Προτεραιοτήτων, η οποία θα συσταθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου VoiceIt και θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης, που θα περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικής καθώς και συγκεκριμένα βήματα και δράσεις για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και την ενίσχυση της συμμετοχής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πολιτική.
Το VoiceIt φιλοδοξεί να αυξήσει τη συμμετοχή και την άμεση εμπλοκή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, να αναπτύξει ένα κοινό όραμα για τη συμπερίληψή τους στην πολιτική και να ευαισθητοποιήσει πολιτικά κόμματα και λοιπούς φορείς σχετικά με την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, εστιάζοντας στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το 👉 website του έργου.