Τις δυσκολίες, τα σοβαρά κενά και την έλλειψη ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες κατά τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά προσφύγων και μεταναστριών εν μέσω lockdown, κατέδειξε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Πέμπτη 11 Μαρτίου το ΚΜΟΠ και η οργάνωση Generation 2.0 RED.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από φορείς προώθησης της έμφυλης ισότητας και από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση περιστατικών ΣΕΒ ή υποθέσεων μεταναστών/ριών, επαγγελματίες του πεδίου καθώς και πολιτισμικοί/ες διαμεσολαβητές/ριες και διερμηνείς.
Οι επαγγελματίες υπογράμμισαν την ανάγκη προσαρμογής των δομών, των υπηρεσιών αλλά των ίδιων των εργαζομένων στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έφερε ο κορωνοϊός, η οποία, όπως είπαν, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη διαχείριση ενός ήδη περίπλοκου προβλήματος. Όπως είπαν, η πιο συχνή μορφή βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστριών, την οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν, είναι η ενδοοικογενειακή.
Μεγάλη αύξηση του αριθμού των γυναικών που κάλεσαν στη γραμμή 197, εν μέσω πανδημίας, για να καταγγείλουν ενδοοικογενειακή βία και να ζητήσουν βοήθεια, ανέφερε η Μαργαρίτα Μπαρμακέλλη, Κοινωνική Λειτουργός στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).
Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προέκυψαν στην περίοδο της πανδημίας, η κ. Μπαρμακέλλη μίλησε για τον τρόπο αντιμετώπισης των ύποπτων αλλά και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, την τηλεργασία και τη μείωση προσωπικού στον ξενώνα φιλοξενίας. Ακόμη αναφέρθηκε σε αντιδράσεις που υπήρξαν από φιλοξενούμενες αναφορικά με τον περιορισμό των μετακινήσεών τους, αλλά και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Παρατηρήθηκαν επίσης καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων για την εισαγωγή γυναικών στον ξενώνα, αδυναμία παρακολούθησης σχολικών μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ διαπιστώθηκαν και τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση κοινωνικών και νομικών ζητημάτων αναφορικά με άλλες υπηρεσίες.
Η Θεοδοσία Τάνταρου – Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), εστίασε από την πλευρά της στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κυρίως όσον αφορά στη μετακίνηση των θυμάτων από τις δομές της νησιωτικής χώρας σε ξενώνες φιλοξενίας σε άλλες πόλεις, αλλά και τη διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων σε γυναίκες και παιδιά που έπρεπε να μετακινηθούν.
Την απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου υποστήριξης στην Ελλάδα, το οποίο θα καθορίζει και θα διασφαλίζει την πορεία μιας γυναίκας που έχει υποστεί βία, από τη στιγμή που θα προχωρήσει στην καταγγελία και θα εγκαταλείψει τον σύζυγό της, υπογράμμισε ο Amir Karimi, Πολιτισμικός Διαμεσολαβητής, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι και η μεγαλύτερη έλλειψη στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κάποιος ξενώνας στον οποίο θα καταλήξει μια κακοποιημένη γυναίκα, τόνισε ο κ. Karimi, αναφέροντας ενδεικτικά περιπτώσεις γυναικών που αλλάζουν συνεχώς ξενώνες και δεν έχουν συγκεκριμένη υποστήριξη, σε κοινωνικό, ψυχικό και νομικό επίπεδο. «Υπάρχουν γυναίκες που έχουν χάσει τους φακέλους τους σε διάφορους οργανισμούς, έχουν χάσει τους δικηγόρους τους και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Karimi υπογράμμισε επίσης την έλλειψη επικοινωνίας και σωστής συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων, αλλά και την έλλειψη επαγγελματιών διερμηνέων, που δυσκολεύουν την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης στα θύματα βίας. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση γυναίκας πρόσφυγα, η οποία κακοποιήθηκε από τον σύζυγό της, πήγε στο νοσοκομείο και εκεί δεν μπόρεσε να λάβει βοήθεια ούτε από κοινωνικό λειτουργό, ούτε από δικηγόρο, ούτε από διερμηνέα.
Τέλος, τη δυσκολία που επέφερε ο κορωνοϊός στη διατήρηση της ανθρώπινης επαφής και σχέσης μεταξύ των επαγγελματιών και ωφελουμένων επεσήμαναν ο Anis Alexandros El Namparaoui, Διερμηνέας στον τομέα της ψυχικής υγείας, η Φιλία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος στη δομή προσφύγων του ΕΟΔΥ στο Σχιστό, και η Imene Toumi Demeneopoulos, Διερμηνέας / Πολιτισμική Διαμεσολαβήτρια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NetCare, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών και των πολιτισμικών διαμεσολαβητών/ριών στην αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας και η ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και λειτουργών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NetCare μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του έργου στο ΚΜΟΠ, Νατάσα Αλεξοπούλου ([email protected]).