Περιορισμένο ενδιαφέρον για την αναδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και κενά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματιών πεδίου και υποψήφιων αναδόχων συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Αυτό προέκυψε από διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης την Τρίτη 31 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, η αρμόδια για την Ένταξη υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, επεσήμανε τη σημασία προώθησης του θεσμού της αναδοχής και ανέφερε πως στόχος του υπουργείου είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, με έμφαση και στην αποϊδρυματοποίηση του συστήματος παιδικής προστασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών, σημείωσε η κ. Βούλτεψη.
Η νομική σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Μαρία Πατρή, ανέφερε ότι την 1η Μαΐου 2022 βρίσκονταν στη χώρα συνολικά 2.037 ασυνόδευτα παιδιά, τα 86 εκ των οποίων ήταν ηλικίας 0-11 ετών, στο ηλικιακό φάσμα δηλαδή που αφορά η αναδοχή. Όπως σημείωσε η κ. Πατρή, σχεδιάζεται επέκταση του προγράμματος αναδοχής ασυνόδευτων ως 15 ετών.
Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία, η ίδια διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν ζητήσει οι ανήλικοι που βρίσκονται στην Ελλάδα να διαμένουν μαζί ως πληθυσμός και να μην εντάσσονται σε συστήματα αναδοχής και υιοθεσίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος για την Αναδοχή και Υιοθεσία www.anynet.gr που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 οι ανήλικοι στις μονάδες παιδικής προστασίας ανέρχονταν σε 1.482. Το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από υποψήφιους γονείς και είναι σε διαδικασία εξέτασης είναι 377 για αναδοχή και 2.332 για υιοθεσία.
Ωστόσο, από το σύστημα δεν μπορούν προς το παρόν να εξαχθούν συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένα στην αναδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως επεσήμαναν η προϊσταμένη του Τμήματος Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Εργασίας, Βούλα Αρούκατου, και η προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας του ίδιου υπουργείου, Ελένη Απουσίδου. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται αναβάθμιση του συστήματος που θα επιτρέψει στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξάγουν στοιχεία για επιμέρους ομάδες παιδιών.
Οι κ. Αρούκατου και Απουσίδου ανέφεραν μερικές από τις προκλήσεις ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής, όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος από ανάδοχους γονείς, αλλά και το γεγονός ότι η αναδοχή αντιμετωπίζεται ως προστάδιο της υιοθεσίας, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο αναδοχής ούτε στους υποψήφιους αναδόχους αλλά ούτε και στους επαγγελματίες στο πεδίο.
Η Ιωάννα Τοπάλη και ο Ηλίας Δροσάκης, κοινωνικοί λειτουργοί στα Παιδικά Χωριά SOS, περιέγραψαν την εμπειρία τους από τη διαδικασία τοποθέτησης τεσσάρων ασυνόδευτων παιδιών από το Αφγανιστάν και το Ιράν σε ανάδοχες οικογένειες. Όπως είπαν, η διαδικασία ενημέρωσης της βιολογικής οικογένειας για τη διαδικασία της αναδοχής ήταν δύσκολη, ενώ υπήρχαν πολλές απορρίψεις από υποψήφιους γονείς κυρίως λόγω του προσφυγικού προφίλ, της διαφορετικής θρησκείας και των ανησυχιών για τα ψυχολογικά τραύματα που μπορεί να φέρουν τα παιδιά αυτά.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας FA.B! – Family Based Care for Children, την οποία υλοποιεί στην Ελλάδα το ΚΜΟΠ και η οποία έχει ως στόχο την προώθηση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής για ασυνόδευτα παιδιά. Η δράση υλοποιείται σε πέντε χώρες, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Η ψυχολόγος του ΚΜΟΠ, Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεων των εμπλεκόμενων με την αναδοχή ασυνόδευτων φορέων και οργανώσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος FA.B!, διαπιστώθηκαν κενά και προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, με κυριότερο το κενό πληροφόρησης και ενημέρωσης βιολογικών γονιών και υποψήφιων αναδόχων.
Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 140 άτομα, συντόνισε εκ μέρους του ΚΜΟΠ η υπεύθυνη διαχείρισης του προγράμματος FA.B!, Θεοδώρα Γιαταγάνα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα στο ακόλουθο link: https://www.youtube.com/watch?v=S3u4v9nGCt8
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα FA.B! μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Γιαταγάνα στα email [email protected] / [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.