Search
Close this search box.

Συστάσεις για την Προώθηση του Κοινωνικού Επιχειρείν δημοσιεύει το ΚΜΟΠ

Social Entrepreneur

Συστάσεις για την Προώθηση του Κοινωνικού Επιχειρείν δημοσιεύει το ΚΜΟΠ

Social Entrepreneur

Συστάσεις για επαγγελματίες και για υπεύθυνους/-ες χάραξης πολιτικής για τη βελτίωση του τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας παρουσιάζονται στο έγγραφο προτάσεων πολιτικής «Οικοδομώντας έναν βιώσιμο τομέα κοινωνικών επιχειρήσεων» που δημοσίευσε το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.

Η εμφάνιση των λεγόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια – των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν δηλαδή της λογικής του αποκλειστικού οικονομικού κέρδους και έχουν ως γνώμονα και την κοινωνική ευμάρεια – έχει πυροδοτήσει ένα κίνημα προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής και βιώσιμης οικονομίας. Αυτά τα καινοτόμα εγχειρήματα φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν πιεστικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις δημιουργώντας παράλληλα απτή οικονομική αξία. Δεδομένου ότι τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα και ανακύπτουν νέες προκλήσεις, ο ρόλος των κοινωνικών επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο ζωτικός για την επίτευξη ουσιαστικής και διαρκούς θετικής κοινωνικής αλλαγής.

Το Έγγραφο Συστάσεων Πολιτικής βασίζεται σε απτές γνώσεις των κοινωνικών επιχειρήσεων που στόχο έχουν να βοηθήσουν νέους/-ες επιχειρηματίες και άτομα να διερευνήσουν τις προκλήσεις και να βρουν καινοτόμες λύσεις για το κοινωνικό επιχειρείν. Σε αυτό, διατυπώνονται επίσης συστάσεις τόσο προς τους/τις επαγγελματίες όσο και προς τους/τις υπεύθυνους/ες χάραξης πολιτικής που ευελπιστούν να βελτιώσουν την προώθηση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Οι συστάσεις αυτές αποτελούνται από μια σειρά δράσεων με βάση τις εμπειρίες και τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου EMPOWER.

Το Έγγραφο περιλαμβάνει:

  • Τον εντοπισμό των παραγόντων που καθορίζουν την επιτυχία μιας κοινωνικής επιχείρησης
  • Την αναγνώριση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και τη διατύπωση δυνητικών τρόπων αντιμετώπισης τους
  • Τη διατύπωση συστάσεων προς τους/τις επαγγελματίες και  προς τους υπεύθυνους/-ες χάραξης πολιτικής για την προώθηση της βιωσιμότητας και περαιτέρω ανάπτυξης νέων και υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων
  • Την παράθεση βέλτιστων πρακτικών κοινωνικών επιχειρήσεων ως καλά παραδείγματα που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα που διεξήχθη σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία και αναδεικνύει κοινά σημεία και προκλήσεις για τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες. Κοινές πτυχές προκλήσεων αποτελούν:

  • Η βιωσιμότητα και η κατανομή οικονομικών πόρων, καθώς και η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης
  • Θέματα διαχείρισης και στρατηγικής
  • Το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία τους
  • Η ανταπόκριση του κοινού στη φύση και τις δραστηριότητες των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, οι συστάσεις προς τους/τις επιχειρηματίες της κοινωνικής οικονομίας αναφέρονται στην ανάγκη για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων του κοινωνικού τομέα και για μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας. Ενώ προς τους/τις υπεύθυνους χάραξης πολιτικής οι συστάσεις εστιάζουν στην ανάγκη για κρατική στήριξη και στη νομοθεσία.

Το Έγγραφο Συστάσεων Πολιτικής είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Το Ευρωπαϊκό έργο EMPOWER

Το Έγγραφο Συστάσεων Πολιτικής αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ έργου EMPOWER – Εργαλεία για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Το έργο έχει διττό σκοπό. Πρώτον, επιδιώκει την προώθηση της βιωσιμότητας και της επεκτασιμότητας νέων και υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων. Δεύτερον, στοχεύει στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες μάθησης μεταξύ της αγοράς εργασίας και των επίδοξων επιχειρηματιών. Το έργο προσφέρει τα εργαλεία και την κατάρτιση που χρειάζονται οι νέοι/-εες επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές για τις κοινωνικές τους επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονα και εμπειρικά εμπεριστατωμένα εργαλεία και μεθόδους.

Το έργο υλοποιείται από τους οργανισμούς: ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (Ελλάδα), BRCCI-Bulgarian-Romanian Chamber of Commerce and Industry (Βουλγαρία), CARDET-Centre for the Advancement of Research & Development in Educational Technology (Κύπρος), Innovade Li Ltd (Κύπρος), FiP-Future in Perspective Limited (Ιρλανδία), SERN-Sweden Emilia Romagna Network (Ιταλία), και Mindshift Talent Advisory (Πορτογαλία).

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο [email protected] ή στο 210 3637547.

Leave a comment
or ask for help