Το ΚΜΟΠ ενισχύει την προστασία νέων γυναικών με νοητική αναπηρία από τη βία

Young woman with intellectual disability

Το ΚΜΟΠ ενισχύει την προστασία νέων γυναικών με νοητική αναπηρία από τη βία

Young woman with intellectual disability

Οι νέες γυναίκες με νοητική ή/και αναπτυξιακή αναπηρία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Συχνά, όμως, δεν έχουν πρόσβαση σε ενημέρωση για τη συναίνεση και την προστασία από τη βία, ούτε σε τρόπους υποστήριξης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του κενού, το ΚΜΟΠ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «BREAK». Μαζί με οργανισμούς από τη Λιθουανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, αναπτύσσει εκπαιδευτικά εργαλεία και δράσεις που θα βοηθήσουν νέες γυναίκες ηλικίας 15–29 ετών να αναγνωρίζουν τα προσωπικά τους όρια, να κατανοούν τη συναίνεση και να ζητούν υποστήριξη όταν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν ή βιώνουν βία.

Εργαλεία που βοηθούν τις νέες γυναίκες να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και να ζητούν βοήθεια

Το πρόγραμμα θα αναπτύξει μια προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα με εκπαιδευτικό υλικό και ιστορίες που αξιοποιούν εικόνες και σύμβολα. Μέσα από παραδείγματα και εικόνες, οι νέες γυναίκες θα μπορούν να κατανοούν καλύτερα τι σημαίνει συναίνεση, να εκφράζουν τα όριά τους και να αναγνωρίζουν καταστάσεις που δεν είναι ασφαλείς. Στόχος είναι να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αναζητούν βοήθεια.

Παράλληλα, το ΚΜΟΠ θα συντονίσει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες, όπως εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, επαγγελματίες υποστήριξης και φροντιστές. Στόχος της κατάρτισης είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες να συζητούν θέματα σεξουαλικότητας με συμπεριληπτικό τρόπο και να ανταποκρίνονται κατάλληλα όταν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια ενός ατόμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το ΚΜΟΠ θα συμβάλει στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για νέους με αναπηρία γύρω από τη συναίνεση, τις υγιείς σχέσεις και τα προσωπικά όρια. Θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και δράσεων ευαισθητοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης της βίας και την προώθηση πρακτικών που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών με αναπηρία.

Τα εργαστήρια φέρνουν τις εμπειρίες των γυναικών στο επίκεντρο

Στις 5 και 9 Οκτωβρίου 2026, το ΚΜΟΠ και το ΚΔΑΠ AΜΕΑ Puzzle διοργάνωσαν δύο εργαστήρια στο πλαίσιο του BREAK. Γυναίκες με αναπηρία συζήτησαν για τη συναίνεση και την προστασία από τη βία με τη διεπιστημονική ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Puzzle.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο [email protected].

Leave a comment
or ask for help