Πέρα από τα οφέλη του στη σωματική και ψυχική υγεία, ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει ενεργά στην κοινωνική ένταξη ευάλωτων και μη προνομιούχων ομάδων – ιδίως νέων.
Το orienteering – γνωστότερο κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης – είναι ένα άθλημα προσανατολισμού, στο οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες προσπαθούν να βρουν διάφορα σημεία στην ύπαιθρο, στο δάσος ή σε κατοικημένες περιοχές με τη βοήθεια χάρτη και πυξίδας.
Το ευρωπαϊκό έργο ORIENT, στο οποίο συμμετέχει το ΚΜΟΠ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης παρέχοντες ευκαιρίες σε νέους από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες μέσω του orienteering.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, αναπτύχθηκε η Ανθολογία ORIENT, η οποία αποτελεί μια συλλογή γνώσεων, καλών πρακτικών, εργαλείων και μεθοδολογιών που συνδέονται με την αξιοποίηση του orienteering για κοινωνικούς σκοπούς. Η συλλογή αυτή βασίζεται σε έρευνα που έγινε στις χώρες που συμμετέχουν στο έργο και προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών ORIENT.
Η Ανθολογία ORIENT διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες::
Συλλογή καλών πρακτικών για τον προσανατολισμό προς την κοινωνική ένταξη
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται επιτυχημένες πρωτοβουλίες προσανατολισμού που έχουν ήδη εφαρμοστεί στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας μια ανάλυση και εξήγηση της δυναμικής του προσανατολισμού για ευάλωτους νέους που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.
Μεθοδολογική εστίαση
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται ένα σύνολο εφαρμόσιμων και αναπαραγώγιμων μεθοδολογιών για την προώθηση δραστηριοτήτων αθλητικού προσανατολισμού που θα μπορούν να υποστηρίξουν την κοινωνική ένταξη των νέων. Η συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό των μεθοδολογιών και των εργαλείων που πρέπει να συμπεριληφθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο πρόγραμμα σπουδών του ORIENT.
Διδάγματα
Η τρίτη και τελευταία ενότητα περιλαμβάνει συμπεράσματα βάσει των πορισμάτων της ανάλυσης καλών πρακτικών και της επιτόπιας έρευνας, επισημαίνοντας τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία των προτεινόμενων προσεγγίσεων.
Η Ανθολογία Orient είναι διαθέσιμη ΕΔΩ .