Πρωτοβουλίες για την προώθηση της αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων

αναδοχή

Πρωτοβουλίες για την προώθηση της αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων

αναδοχή

Προγράμματα και πρωτοβουλίες που προάγουν το δικαίωμα κάθε παιδιού να βρίσκεται σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην προώθηση του θεσμού της αναδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων, παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβουλίες για την Ένταξη των Ασυνόδευτων Παιδιών στην Οικογενειακή Φροντίδα», την οποία διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως η UNICEF Greece, τα Παιδικά Χωριά SOS, η ΜΕΤΑδραση, το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια», η ΑΡΣΙΣ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Την απουσία κουλτούρας αναδοχής στην Ελλάδα επεσήμανε ο κ. Στέργιος Σιφνιός, Διευθυντής Συνηγορίας στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, εξηγώντας πως στη χώρα μας η αναδοχή ταυτίζεται με την υιοθεσία, ενώ δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση των επαγγελματιών πάνω στο θέμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee), το οποίο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα ευάλωτα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, και σε συνεργασία με τη UNICEF και το Υπουργείο Εργασίας, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια δομή διαδικασιών της αναδοχής, ανέφερε ο κ. Σιφνιός.

Στα οφέλη του προγράμματος Child Guarantee αναφέρθηκε και η κ. Δανάη Σεραφειμίδη, Σύμβουλος Παιδικής Προστασίας στη UNICEF Greece, σημειώνοντας πως το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υποστήριξη στη διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα. Σκοπός της αναδοχής, όπως είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο ιδρυματοποίησης έχουν πρόσβαση σε οικογενειακού και κοινοτικού τύπου φροντίδα και εξειδικευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όλα στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος παιδικής προστασίας.

Την πρωτοβουλία «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα: Τα αόρατα παιδιά», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Actve citizens fund στην Ελλάδα, παρουσίασε η κ. Ελένη Γεώργαρου, Πρόεδρος του Δικτύου αναδόχων γονέων και εθελοντών «Δικαίωμα στην οικογένεια». Η κ. Γεώργαρου έκανε λόγο για «αόρατα» παιδιά, υπογραμμίζοντας την απουσία στήριξης στον θεσμό από την πλευρά κράτους και πολιτείας. «Υπάρχει από το 1993 νομοθεσία για την αναδοχή αλλά δεν την εφαρμόζει κανείς γιατί δεν την υποστηρίζει το κράτος ή τα ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στους διάφορους παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στη διαδικασία της αναδοχής – όπως το φύλο των παιδιών, που είναι κυρίως αγόρια, οι μεγαλύτερες ηλικίες, η γλώσσα και η θρησκεία τους – ενώ τόνισε την ανάγκη να μετασχηματιστούν οι δομές φιλοξενίας.

Το σημαντικό έργο του οργανισμού ΜΕΤΑδραση στην αναδοχή των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών παρουσίασαν από την πλευρά τους η κ. Όλγα Λεβέντη και η κ. Σύλια Σεχιώτη. Το πρόγραμμα αναδοχής του οργανισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη βρει οικογενειακή φροντίδα 109 ασυνόδευτα παιδιά, αφορά την ανάληψη από την ανάδοχη οικογένεια της μακροπρόθεσμης ή βραχυπρόθεσμης φροντίδας ενός ή περισσοτέρων παιδιών και πραγματοποιείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Τέλος, η κ. Μαριάννα Κολοβού, Κοινωνική Λειτουργός στον οργανισμό ΑΡΣΙΣ, και η κ. Τζωρτζίνα Γαλανοπούλου, Συντονίστρια Έργου στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μίλησαν για το πρόγραμμα U-CARE (Unaccompanied Children in Alternative Care), το οποίο υλοποιούν με στόχο την ενδυνάμωση και την προώθηση του θεσμού της αναδοχής ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης “FA.B! Family-Based Care for Children in Migration”, η οποία υλοποιείται από το ΚΜΟΠ και στοχεύει στη βελτίωση του συστήματος εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας και αναδοχής για ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες-τριες / πρόσφυγες και στην προώθηση της ευημερίας και του βέλτιστου συμφέροντος αυτών των παιδιών.

 

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα email [email protected] / [email protected], ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.