JU.M.P

Ju. M.P - Juggling μητρότητας και επαγγέλματος

Το J.U.M.P στοχεύει στην καλύτερη συμφιλίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και καιζωής και στη δημιουργία νέων ευκαιριών σταδιοδρομίας για γυναίκες με χαμηλή ειδίκευση/εισόδημα.

Συμφωνία επιχορήγησης: 2016-1-IT02-KA204–024321

Χρηματοδοτείται από: Διάρκεια Erasmus+: 01/11/2016-31/08/2019


Πρόκληση

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι γυναίκες ασχολούνται λιγότερο με την αγορά εργασίας από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες εργάζονται λιγότερες ώρες, εργάζονται σε τομείς με χαμηλότερες αμοιβές και κατέχουν θέσεις χαμηλότερης βαθμίδας από τους άνδρες, με αποτέλεσμα σημαντικές μισθολογικές και μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων. Συγκεκριμένα, το 2016, στην Ιταλία απασχολούνταν μόνο το 50% των γυναικών ηλικίας 20-64 ετών (σε αντίθεση με το 70% των ανδρών), στην Ελλάδα το 44% (άνδρες 62%), στην Ισπανία το 54% (άνδρες 65%), στην Κροατία το 54% (άνδρες 64%).

Επιπλέον, οι γυναίκες συχνά υστερούν σε σχέση με τους άνδρες όσον οτήτων συμμετοχής στην αγορά εργασίας λόγω της ανάγκης συνδιαλλαγής μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής οικογένειας. Το 2016, το ποσοστό των γυναικών, ηλικίας 25-49 ετών, που ήταν ανενεργές λόγω της φροντίδας παιδιών ή ανίκανων ενηλίκων ήταν ιδιαίτερα υψηλό στην Ιταλία (30%), στην Ισπανία (26%), στην Ελλάδα (23%) και στην Κροατία (18%).

Κατά συνέπεια, η αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την επίτευξη του 75% του απασχολούμενου πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής καιζωής.

Καινοτομία

Συγκεντρώνοντας οργανώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, της πρόνοιας και της ανάλυσης πολιτικής και αναπτύσσοντας φυλλάδια για κοινωνικούς επαγγελματίες που εργάζονται με ευάλωτες γυναίκες, η J.U.M.P στοχεύει στην καλύτερη συμφιλίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και καλής ζωής και στη δημιουργία νέων ευκαιριών σταδιοδρομίας για γυναίκες με χαμηλή ειδίκευση/εισόδημα.

Δράσεις

Αναπτύχθηκε έκθεση για να προσδιοριστεί η ανάγκη των επαγγελματιών του κοινωνικού τομέα και η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά την απασχολησιμότητα, τις δεξιότητες, την αγορά εργασίας, το χάσμα μεταξύ των φύλων και το πλαίσιο της μητρότητας σε κάθε χώρα εταίρο.

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική ανασκόπηση για την παροχή συγκριτικών ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής καιζωής, τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, το χάσμα μεταξύ των φύλων στις πολιτικές γονικής μέριμνας και συνδιαλλαγής.

Διαβάστε την έκθεση εδώ.

Αναπτύχθηκαν 4 φυλλάδια για να παρέχουν στους επαγγελματίες του κοινωνικού τομέα τα κατάλληλα εργαλεία για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους και για την ενδυνάμωση των ευάλωτων μητέρων που τους παρέχουν κοινωνική υποστήριξη.

Τα 4 φυλλάδια περιλαμβάνουν:
·         Συμφιλίωση και ενίσχυση των δικτύων εγγύτητας
·         Η πολυπλοκότητα του γονικού ρόλου: Κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, Μετανάστευση και Πολυπολιτισμικότητα
·         Ανάπτυξη μαλακών δεξιοτήτων
·         Πρόνοια: Πολιτικές και εργαλεία συμφιλίωσης

Διαβάστε τα φυλλάδια εδώ.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
Ουφίτσιο Πιο (Ιταλία) (Συντονιστής Έργου)
ΕΤΑ BETA (Ιταλία)
CIRSDE (Ιταλία)
Fundacion Senara (Ισπανία)
Όμιλος ΕΟΦ Α.Ε. (Ελλάδα)
CESI (Κροατία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.