ParentBank

ParentBank - Ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη των χαμηλόμισθων μονογονέων

Η ParentBank στοχεύει στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας των μονογονεϊκών γονείς χαμηλού εισοδήματος.

Αριθμός Συμφωνίας: 2019-1-RO01-KA204-063798

Χρηματοδότηση: Erasmus+ Διάρκεια: 01/10/2019-30/09/2021   

Λογότυπο ParentBank

Πρόκληση

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες. Το πρόβλημα εντείνεται στις γυναίκες, καθώς αποτελούν το 85% των μονογονεϊκών οικογενειών στην Ε.Ε. Ειδικότερα, οι νεαρές μητέρες και οι μητέρες με μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση αυτή καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών ως προς τις καθημερινές τους ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Καινοτομία

Το ParentBank είναι ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε., που έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενσωμάτωση των χαμηλόμισθων μονογονέων στην αγορά εργασίας, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας που ίσως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν.

Δράσεις

Το πρόγραμμα κατάρτισης αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων των επαγγελματιών - οι οποίοι υποστηρίζουν τους μονογονείς με χαμηλή ειδίκευση - στη διδασκαλία της αριθμητικής, των επιχειρηματικών και ψηφιακών δεξιοτήτων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προωθήσουν την απασχολησιμότητα, την κοινωνικο-εκπαιδευτική και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα κατάρτισης αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων των μονογονέων χαμηλής ειδίκευσης στην ανάγνωση, την αριθμητική, το αίσθημα πρωτοβουλίας, τις ψηφιακές και επιχειρηματικές ψηφιακές δεξιότητες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προωθήσουν την απασχολησιμότητα, την κοινωνικο-εκπαιδευτική και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Ο οδηγός προσφέρει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού επιχειρηματικού σχεδίου τράπεζας χρόνου & στρατηγικής βιωσιμότητας, που καλύπτει όλα τα σημαντικά στοιχεία, όπως: περιγραφή των υπηρεσιών που θα προσφερθούν, οργάνωση και διαχείριση, μάρκετινγκ, παρακολούθηση, οικονομικό σχέδιο, στρατηγικές συνεργασίες και βιωσιμότητα κ.λπ.

Σχεδιασμός ενός online συστήματος (τράπεζα χρόνου - time bank), μέσω του οποίου οι μονογονείς θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες με αντάλλαγμα την απόκτηση πρόσβασης σε υπηρεσίες τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν (π.χ. παιδικοί σταθμοί). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία και εκπαιδευτικά σεμινάρια, προκειμένου να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Η στρατηγική προσέγγισης peer-to-peer έχει ως στόχο να επιτρέψει στις μονογονεϊκές οικογένειες που συμμετέχουν στις διαδικτυακές τράπεζες χρόνου να πραγματοποιήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης/προβολής, προκειμένου να παρακινήσουν άλλους μονογονείς να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (Συντονιστής Έργου)
Asociatia Habilitas-Centru de Resurse si Formare Profesionala (Ρουμανία)

Socialiniu Inovaciju Fonda
s (Λιθουανία)

Associacion Caminos (Ισπανία)
Know and Can (Βουλγαρία)
Parents’ Association ”Step by Step” (Κροατία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.