VIM

VIM – Παρεμβάσεις ζωτικότητας για τους μετανάστες

Στόχος της VIM είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς ενηλίκων να υποστηρίξουν τους μετανάστες να βελτιώσουν την υγεία τους, καθώς και να τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής τους.

Αριθμός συμφωνίας επιχορήγησης: 2017-1-DE02-KA204-004250

Χρηματοδοτείται από: Διάρκεια Erasmus+: 11/2017 – 10/2019   


Πρόκληση

Υπό το πρίσμα του έντονα αυξημένου κύματος προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα της υγείας των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί διακρατικά.

Η ευημερία, η φτώχεια, η απασχόληση και το νομικό καθεστώς είναι παράγοντες που έχουν καίριο αντίκτυπο στην υγεία των μεταναστών προσφύγων, καθώς και στην άσκηση του δικαιώματός τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Ειδικότερα, στην περίπτωση των γυναικών, τα πολιτιστικά και κοινωνικά εμπόδια για μια υγιή ζωή είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς αντιμετωπίζουν πιο έντονους κινδύνους αποκλεισμού λόγω των ταυτόχρονων διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικών και ταξικών διακρίσεων.

Στα υφιστάμενα προγράμματα ένταξης υπάρχει σαφώς έλλειψη εξέτασης των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες όσον αφορά τα θέματα υγείας και την έλλειψη πληροφοριών για την υγεία-στόχους.

Καινοτομία

Με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού – προσαρμοσμένου στις ειδικές ανάγκες αυτών των ομάδων-στόχων και λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτιστικές διαφορές και τις περιορισμένες ή ελλείπουσες γλωσσικές ικανότητες – η VIM στοχεύει να βοηθήσει τους ενήλικες εκπαιδευτικούς να υποστηρίξουν τους μετανάστες να βελτιώσουν την υγεία τους, καθώς και να τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής τους.

Δράσεις

Μια ερευνητική έκθεση, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς επαγγελματίες και στη συλλογή ορθών πρακτικών, εξέτασε τις προκλήσεις, τα προβλήματα, τις ανάγκες κατάρτισης, τις πτυχές που σχετίζονται με την υγεία κ.λπ. Η έκθεση προσδιόρισε επίσης τα υλικά και τις μονάδες κατάρτισης, οι οποίες έπρεπε να αναπτυχθούν.

Διαβάστε την έκθεση εδώ.

Αναπτύχθηκε μια ευέλικτη εργαλειοθήκη με μικρές, έτοιμες προς χρήση μονάδες εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας, η οποία θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς ενηλίκων να υποστηρίξουν τους μετανάστες να παραμείνουν υγιείς, να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής και να ενημερωθούν για το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής, καθώς και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη για την πλήρη χρήση του. Σε όλα τα υλικά, δίνεται μεγάλη έμφαση σε ευαίσθητους τομείς όπως το φύλο και η θρησκεία.

Αναπτύχθηκε ένας κόμβος πληροφοριών και εκπαιδευτικών πόρων για εκπαιδευτικούς ενηλίκων και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με την εκπαίδευση των μεταναστών στον τομέα της υγείας. Η πλατφόρμα αυτή διευκολύνει την ανταλλαγή και τη μεταφορά εμπειριών και ορθών πρακτικών και προωθεί τη δημιουργία νέου περιεχομένου που δημιουργείται από τους ερευνητές.

Διαβάστε τις κατευθυντήριες γραμμές εδώ.
https://vimhub.dieberater.com/

Σε εθνικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στις συμμετέχουσες χώρες, οι εκπαιδευτές ενηλίκων εισήχθησαν και εξοικειώθηκαν με την προσέγγιση VIM. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν τις μικρές μονάδες κατάρτισης στην εκπαιδευτική πρακτική τους και έδωσαν ανατροφοδότηση, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων.

Οι εκπαιδευτικές κατευθυντήριες γραμμές συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό υλικό VIM στο Hub. Χρησίμευσαν ως πηγή έμπνευσης για τους εκπαιδευτές να συμπεριλάβουν θέματα που σχετίζονται με την υγεία στα μαθήματά τους, χωρίς να παραλληλίζουν τις διάφορες πολιτιστικές αντιλήψεις του σώματος και της υγείας και ευαίσθητους παράγοντες στην εκπαίδευση για την υγεία των μεταναστών, όπως η θρησκεία και το φύλο.

Διαβάστε τις κατευθυντήριες γραμμές εδώ.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
Λογότυπο BUPNET
BUPNET (Γερμανία – Συντονιστής Έργου)
Die Berater (Αυστρία)
CESIE (Ιταλία)
SOSU AARHUS (Δανία)
Ματζέντα Consultoria Έργα S.L.U (Ισπανία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.