Αυξημένα περιστατικά εκφοβισμού, υποτιμητικά σχόλια λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, αλλά και σεξιστικές προσβολές, ακόμα και από εκπαιδευτικούς, καταγράφονται στα ελληνικά σχολεία, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απόσταση που έχει να διανύσει το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση κάθε είδους διακρίσεων και στερεοτυπικών συμπεριφορών. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του ΚΜΟΠ με θέμα τη συμπερίληψη στο σχολικό περιβάλλον.
Παρουσιάζοντας τα βασικότερα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το Πολύχρωμο Σχολείο, η κ. Έλενα Σκαρπίδου, Εκπαιδευτικός – Sex ed Educator & Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης στον οργανισμό, ανέφερε πως ο ομοφοβικός εκφοβισμός ξεκινά από την ηλικία των 5-6 ετών και αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας. Μάλιστα, η θυματοποίηση σε τόσο μικρή ηλικία οδηγεί, σύμφωνα με την κ. Σκαρπίδου, σε σοβαρά προβλήματα όπως μειωμένες σχολικές επιδόσεις, αίσθημα μοναξιάς, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Η ίδια τόνισε ότι τα θύματα αποφεύγουν να μοιραστούν όσα βιώνουν, φοβούμενα ότι θα στιγματιστούν περαιτέρω και ενδεχομένως να χάσουν τη στήριξη από την οικογένειά τους. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως στα περιστατικά ομοφοβικού εκφοβισμού οι παρατηρητές/τριες επεμβαίνουν ακόμα πιο σπάνια, σε σχέση με άλλα είδη εκφοβισμού, υπό τον φόβο ότι μπορεί να στοχοποιηθούν και οι ίδιοι/ες.
Η κ. Σκαρπίδου υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστούν προγράμματα ενίσχυσης του συμπεριληπτικού περιβάλλοντος στο σχολείο για τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου, αλλά και να γίνει η σεξουαλική εκπαίδευση υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο. «Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνει ένας εκδημοκρατισμός του σχολείου, που θα βοηθήσει και στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολύ σημαντικά είναι και τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της Colour Youth για το σχολικό κλίμα. Όπως είπε ο κ. Σπύρος Μποβιάτσης, Διαχειριστής του Έργου CHOICE στην Color Youth, πάνω από ένα στα τρία ΛΟΑΤΚ παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα έχει δεχθεί κάποιας μορφής λεκτική παρενόχληση. Επίσης, ένα στα επτά ΛΟΑΤΚ παιδιά έχει δεχθεί κάποιας μορφής σωματική παρενόχληση ή/και βία, ενώ ένα στα τρία ΛΟΑΤΚ παιδιά έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι περίπου τα μισά παιδιά ακούν προσβλητικά σχόλια και από καθηγητές/τριες, ενώ ένα στα τρία παιδιά δηλώνει ότι δεν επεμβαίνουν. Επίσης, από τα άτομα που έχουν δεχθεί βία, περίπου το 30% δεν το έχει αναφέρει ποτέ, ενώ όσα το ανέφεραν δηλώνουν ότι η αντιμετώπιση ήταν λίγο (30%) ή καθόλου (27%) αποτελεσματική.
Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, πρόκειται για στοιχεία που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου με έμφαση στα δικαιώματα και τις ανάγκες της ΛΟΑΤΚΙ μαθητικής κοινότητας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CHOICE – promoting sCHOol enviroments InClusivE of diversity based on SOGI, στόχος του οποίου είναι να προωθήσει ένα συμπεριληπτικό σχολικό περιβάλλον και να καταπολεμήσει τη μισαλλοδοξία με βάση την ταυτότητα και έκφραση φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και τα χαρακτηριστικά φύλου. Όπως είπε η κ. Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου, Ψυχολόγος, Ερευνήτρια στο ΚΜΟΠ, το CHOICE περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και διακρίσεων, ο οποίος εμπεριέχει πολιτικές σεβασμού της διαφορετικότητας στο σχολείο, ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, ένα ηλεκτρονικό σύστημα αναφοράς περιστατικών βίας ή/και μισαλλοδοξίας, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης στα θύματα και τους/τις μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.
Οι κ. Κατερίνα Ρογκάκου και Ναταλία Μπογέα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μίλησαν για το πώς η τέχνη μπορεί να βοηθήσει να γίνει το σχολείο πιο συμπεριληπτικό. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ed.G.E, σκοπός της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων σχετικά με την ισότητα των φύλων, τα πρότυπα φύλου και την έμφυλη βία μέσω της αξιοποίησης καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και η υποστήριξη του ρόλου του σχολείου και των μουσείων στη διαχείριση της θεματικής της ισότητας των φύλων και στην πρόληψη της έμφυλης βίας.
Τέλος, η κ. Αφροδίτη Αζάρη, Διαχειρίστρια έργων στο ΚΜΟΠ, παρουσίασε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Commit κατά της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και της διαδικτυακής εξτρεμιστικής προπαγάνδας σε νέους/-ες ηλικίας 13-25 ετών, καθώς και τη δωρεάν γραμμή συμβουλευτικής υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί.
ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα CHOICE, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.itsyourchoice.eu/ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας ([email protected], 210 3637547).