Search
Close this search box.

Αναγνώριση των θυμάτων trafficking και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

Στήριξη θύματος trafficking

Αναγνώριση των θυμάτων trafficking και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

Στήριξη θύματος trafficking

Η διαδικασία αναγνώρισης, ταυτοποίησης και χαρακτηρισμού ενός θύματος trafficking, καθώς και η σημασία της επανένταξης των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα εμπορίας στην αγορά εργασίας, συζητήθηκαν σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στις 19 Νοεμβρίου.

Κεντρική ομιλήτρια στη συζήτηση ήταν η κ. Στόγια Στυλιανή, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλυσε διεξοδικά  τη διαδικασία  που ακολουθεί η Εισαγγελία προκειμένου ένα άτομο να αναγνωριστεί και να χαρακτηριστεί ως θύμα, προβάλλοντας μάλιστα πραγματικά παραδείγματα.

Η κ. Στόγια αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα νομοθετήματα που αφορούν στην αναγνώριση ενός θύματος trafficking και τις προϋποθέσεις, ενώ ανέλυσε και τις δυσκολίες που εμφανίζονται αφενός από  πλευράς Εισαγγελίας, αφετέρου από πλευράς του θύματος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Βασίλειος Γεωργιάδης από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Τμήμα σε σχέση με την παραπομπή προς αναγνώριση ενός θύματος. Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα της δικτύωσης και συνεργασίας όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή στήριξη των γυναικών αυτών.

Tolerant Info Day

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TOLERANT, που υλοποιεί στην Ελλάδα το ΚΜΟΠ και το οποίο αφορά στην ενδυνάμωση γυναικών θυμάτων εμπορίας προερχόμενων από τρίτες χώρες, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, οι γυναίκες θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης δυσκολεύουνται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν άλλες πτυχές του εαυτού τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επαναθυματοποίησης.

Στόχος του προγράμματος TOLERANT είναι η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη καθώς και η κοινωνική και εργασιακή επανένταξη των γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων εμπορίας. Μέσω του προγράμματος, το ΚΜΟΠ έχει προσφέρει ατομικές υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης, ως προς τη δημιουργία βιογραφικού και email, τη χρήση του Διαδικτύου για αναζήτηση αγγελιών, την τηλεφωνική επικοινωνία με υποψήφιους εργοδότες και την ψυχο-εκπαίδευση στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία με οδηγό τη διεκδικητική συμπεριφορά και με τεχνικές role playing και χρήση σεναρίων.

Το έργο TOLERANT χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ε.Ε. και υλοποιείται στην Ελλάδα, τη  Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Leave a comment
or ask for help