Διαδικτυακή Εκδήλωση | «Ένα συμπεριληπτικό σχολείο: Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»

Διαδικτυακή Εκδήλωση | «Ένα συμπεριληπτικό σχολείο: Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»

Με μεγάλη επιτυχία και με περισσότερα από 190 συμμετέχοντα άτομα από την εκπαιδευτική κοινότητα ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του ΚΜΟΠ, με θέμα «Ένα συμπεριληπτικό σχολείο: Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς» την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πώς μπορούν τα σχολεία να μετατραπούν σε κόμβους συμπερίληψης για μαθητές και μαθήτριες με μεταναστευτικό υπόβαθρο και τις οικογένειές τους.

Η εκδήλωση συνέβαλε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και εκπροσώπων τοπικών φορέων στη θεματική της συμπερίληψης και της διαπολιτισμικότητας, μέσα από την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΚΜΟΠ, Inclusive Hubs. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στη συμπερίληψη και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την κοινωνική δικαιοσύνη αναφέρθηκε στην εισήγηση του ο Δημήτριος Ζάχος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δράσεις προώθησης της συμπερίληψης μεταναστών και προσφύγων παρουσίασε η Εύα Μέλλου, Περιφερειακή Συντονίστρια Προγράμματος “Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση”, Ν. Ελλάδας της Solidarity Now.

Ο Σταύρος Δελαβίνιας, Υπεύθυνος Διαχείρισης Inclusive Hubs παρουσίασε τη πρωτοβουλία Inclusive Hubs, που στοχεύει στη μείωση των εμποδίων για τη συμπερίληψη, εστιάζοντας στην εκπαίδευση, την πολιτισμική διαμεσολάβηση, την ψυχική υγεία και ευημερία, μετατρέποντας τα σχολεία σε τοπικούς κόμβους συμπερίληψη.

Την πρωτοβουλία Refugin του ΚΜΟΠ παρουσίασε η ερευνήτρια, Νάνσυ Σαρήπαπα. H συγκεκριμένη πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ρόλου των επαγγελματιών της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ένταξη των προσφύγων. Το έργο προσπαθεί να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των επαγγελματιών της εκπαίδευσης και των ΜΚΟ.

Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα: «τα Σχολεία ως Χώροι Συμπερίληψης» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα συμμετέχοντα άτομα. Το εργαστήριο είχε στόχο στην εξοικείωση γονέων και εκπαιδευτικών με έννοιες και εργαλεία για την καλλιέργεια ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Τα συμμετέχοντα άτομα ενημερώθηκαν σχετικά με τις θεματικές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της συμμετοχής της κοινότητας, της ψυχικής υγείας και της πολιτισμικής διαμεσολάβησης.

*Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Σταύρο Δελαβίνια, υπεύθυνο διαχείρισης της πρωτοβουλίας Inclusive Hubs, στο [email protected] ή στο 210 36 37 547.

Leave a comment
or ask for help