Search
Close this search box.

Η φροντίδα υγείας σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον: Προκλήσεις και καλές πρακτικές

φροντίδα υγείας

Η φροντίδα υγείας σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον: Προκλήσεις και καλές πρακτικές

φροντίδα υγείας

Η σημασία της παροχής διαπολιτισμικά ευαίσθητων υπηρεσιών φροντίδας, μέσα από την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας αλλά και των ίδιων των ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, επισημάνθηκε σε Ημερίδα που διοργάνωσαν το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Στην εκδήλωση με θέμα «Υγεία για όλους; Προκλήσεις και καλές πρακτικές στη διαπολιτισμική φροντίδα», την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 100 άτομα, συζητήθηκαν οι διαφορετικές όψεις της διαπολιτισμικής φροντίδας στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την εκπαίδευση για τα άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, οφέλη αλλά και εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών υγείας με σεβασμό στην πολιτισμική διαφορετικότητα.

Στην Ημερίδα μίλησαν αξιόλογοι προσκεκλημένοι από τον χώρο της Υγείας και της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως η κ. Αρετή Λάγιου, Πρόεδρος τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Δ/ντρια, Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η κ. Ευανθία Σακελλάρη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Π.Α.Δ.Α., ο κ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, Κοινωνιολόγος, δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Υπεύθυνος του Προγράμματος “Community Psychosocial Workforce” – ΕΠΑΨΥ/UNHCR, ο κ. Γιώργος Καραπανάγος, Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας, MSF & Συντονιστής Επιτροπής Υγείας και Ευημερίας του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα προσφύγων και Μεταναστών (ACCMR), η κ. Βασιλική Δάλλα, Εκπρόσωπος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η κ. Χρύσα Σωτηρίου, Υπεύθυνη πρωτοβουλίας PATTERN στο ΚΜΟΠ, η κ. Bitten Salomonsen από τον δανέζικο οργανισμό Sosu Ostylland, η κ. Σαλματάνη Εύα, υπεύθυνη πρωτοβουλίας Ι-CARE και η κ. Σαββούλα Οικονόμου, συντονίστρια τμήματος Προαγωγής Υγείας και Ευεξίας του ΚΜΟΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση Photovoice με φωτογραφίες των προσφύγων ψυχοκοινωνικών φροντιστών που εργάζονται στο πρόγραμμα “Community Psychosocial Workforce” – ΕΠΑΨΥ/UNHCR, η οποία φιλοξενήθηκε στον χώρο της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης I-CARE, η οποία υλοποιείται από το ΚΜΟΠ, και στοχεύει στην υποστήριξη του θεμελιώδους ρόλου των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην εργασία τους με άτομα διαφορετικής εθνοτικής, κοινωνικής και οικονομικής  προέλευσης. Ειδικότερα, η δράση I-CARE έχει αναπτύξει: 1) Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Διαπολιτισμικές Δεξιότητες, για διευθυντές/ριες τμημάτων ανθρώπινων πόρων, εκπαιδευτές/ριες και υπεύθυνους/ες λήψης αποφάσεων σχετικά με τα οφέλη και τη σημασία που έχει η διαπολιτισμική επάρκεια για τους/τις επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε διαπολιτισμικά πλαίσια και όχι μόνο, 2) Φυλλάδια Δράσης για τις Διαπολιτισμικές Δεξιότητες, για προσωπικό που εργάζεται σε κοινωνικές υπηρεσίες και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καλύπτοντας πολλά θέματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας με τους/τις πελάτες/ισσες και τους/τις ασθενείς, 3) Εργαλειοθήκη I-CARE, η οποία αποτελεί μία σειρά εκπαιδευτικών ενοτήτων και εκπαιδευτικού υλικού για την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και 4) Εφαρμογή I-CARE, η οποία παρέχει κινητή πρόσβαση σε ευρύ φάσμα διδακτικού υλικού και χρήσιμων πληροφοριών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα άτομα που εργάζονται στους παραπάνω τομείς να ενημερώνονται καλύτερα και να μαθαίνουν όπου και όποτε το επιθυμούν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα email [email protected] / [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.

Leave a comment
or ask for help