Search
Close this search box.

Ρητορική μίσους στο διαδίκτυο: Μια απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ρητορική μίσους στο διαδίκτυο: Μια απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η ρητορική μίσους online αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ψηφιακό χώρο. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γίνονται φορείς διάδοσης μίσους, υπονομεύοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προωθώντας διακρίσεις βάσει φυλετικής καταγωγής, θρησκείας, φύλου, ή σεξουαλικού προσανατολισμού κ.α.

Περιλαμβάνει επιθετικά σχόλια, ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκφράσεις, ανάπτυξη στερεοτύπων και διάδοση ψευδών πληροφοριών. Χαρακτηρίζεται από προκλητικές αναρτήσεις, διαδικτυακούς εκφοβισμούς και απειλές. Η ρητορική αυτή διαδίδεται μέσω κοινωνικών δικτύων, forum συζητήσεων και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών, ενισχύοντας την πολιτική πόλωσης και τον κοινωνικό διχασμό.

Εντός αυτού του πλαισίου, στις 26 Μαρτίου, το ΚΜΟΠ διοργάνωσε στο χώρο του Impact Hub Athens, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας”.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη ρητορική μίσους, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη ψυχολογία των ατόμων που την υφίστανται. Συμμετέχοντες-ουσες ερευνητές και ερευνήτριες, εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και δημοσιογράφοι, προσέφεραν τη δική τους οπτική πάνω στο θέμα.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη ραγδαία αύξηση του φαινομένου ανάμεσα στους νέους, στο ρόλο των πολιτών, αλλά και στην άμεση ανάγκη για πολιτικές παρεμβάσεις κατά του φαινομένου, ενώ αναλύθηκε και η ευθύνη και ο ρόλος της δημοσιογραφίας στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε συνοπτικά η νεοσύστατη ομάδα #HateTrackersGR, μια πρωτοβουλία νέων με την υποστήριξη του ΚΜΟΠ, που φιλοδοξεί να καταπολεμήσει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, μέσω του εντοπισμού και καταγραφής αντίστοιχων περιστατικών  στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, να εκπαιδεύσει νέους-ες στην αναγνώρισή της, καθώς και να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιπτώσεις της.

Η εκδήλωση διεξήχθη στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Counter Hate – Improving the assistance of victims of hate crimes through a victim-centered and intersectional approach, ΜEDIAWISE, και #HateTrackers Beyond Borders.

Γίνε κι εσύ ένας/μία HateTracker! Μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο σε κάθε μήνυμα που προωθεί τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία!

Leave a comment
or ask for help