Ενδοοικογενειακή βία

Διατήρηση της απασχόλησης ή επαγγελματική ένταξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, των εφήβων και των γυναικών και προστασία των θυμάτων και των ομάδων που διατρέχουν κίνδυνο.

Αριθμός συμφωνίας επιχορήγησης: JLS/2008/DAP3/AG/1345

Χρηματοδοτείται από: ΔΆΦΝΗ ΙΙΙ / ΕΚ Διάρκεια: 12/2009 – 12/2011  

Πρόγραμμα χρηματοδότησης DAPHNE III

Πρόκληση

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων του Βελγίου, μία στις επτά γυναίκες έχει υποστεί τουλάχιστον μία πράξη βίας από τον (πρώην) σύντροφό της τους τελευταίους 12 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κακοποιοί είναι άνδρες και τα θύματα γυναίκες.

Η σύνδεση της ενδοοικογενειακής βίας με την επαγγελματική ζωή είναι αναμφισβήτητα αντιδιαισθητική. Υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η ενδοοικογενειακή βία εισβάλλει στην εργασία και την επαγγελματική ένταξη. Η ενδοοικογενειακή βία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επαγγελματική ζωή των θυμάτων – τους εμποδίζει να κάνουν ή να βρουν δουλειά. Ωστόσο, η διατήρηση ή η λήψη εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς.

Καινοτομία

Κύριος στόχος του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων απασχόλησης/επαγγελματικής και κατάρτισης σχετικά με τα άτομα που βρίσκονται ή έχουν πρόσβαση στην εργασία που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο καινοτόμος χαρακτήρας της ήταν το γεγονός ότι αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μιας διαδικασίας, ενσωματώνοντας μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των διαφόρων πτυχών του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των ομάδων-στόχων, της εφαρμογής συγκεκριμένων δράσεων στους χώρους εργασίας ή των τόπων ένταξης στην απασχόληση και της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων συγκεκριμένων λύσεων.

Δράσεις

Το σχέδιο περιελάμβανε την ανάπτυξη ενός κύκλου μαθημάτων κατάρτισης που θα επιτρέψει σε μια ομάδα-στόχο εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των φορέων επαγγελματικής κατάρτισης ή της απασχολησιμότητας να βοηθήσει τα θύματα να εισέλθουν ή να παραμείνουν στην απασχόληση.

Το KMOP συνεργάστηκε με μια ομάδα επαγγελματιών (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγοι κ.λπ.) που παρέχουν κοινωνικοψυχιστική φροντίδα στα θύματα βίας και παρείχαν υπηρεσίες κατάρτισης που τους επέτρεψαν να υποστηρίξουν τους δικαιούχους στην εύρεση εργασίας ή την παραμονή στην εργασία. Οι υπηρεσίες κατάρτισης περιελάμβαναν επίσης την ανάπτυξη και επικύρωση ενός ειδικού εκπαιδευτικού κύκλου μαθημάτων για εκπαιδευτές με σκοπό τη διασφάλιση της διάρκειας ζωής των μεθόδων και εργαλείων που προέκυψαν στο πλαίσιο αυτού του έργου.

Άλλες δράσεις αφορούσαν την εκπόνηση συστάσεων πολιτικής για μέτρα ένταξης στον ιδιωτικό τομέα (συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κ.λπ.), δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που επικεντρώνονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη υλικού διάδοσης με στόχο την παροχή πληροφοριών στα θύματα βίας, στο χώρο εργασίας ή κατά τη στιγμή της ένταξης στην απασχόληση.

Διαβάστε το εγχειρίδιο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας στα ελληνικά και αγγλικά.

Σεμινάριο στον Πειραιά
Λογότυπο της ΕΕ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

KMOP – Κοινωνική Δράση και
Κέντρο Καινοτομίας
Femmes Prevoyantes Socialistes (Βέλγιο – Ηγέτης)
Συνδικάτο FGTB (Βέλγιο)
COFACE (Βέλγιο)
Asociación Salud y Familia (Ισπανία)
Γυναίκες και μητέρες κατά
Βία (Βουλγαρία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.