DIVERSITY

DIVERCITY – Πρόληψη και καταπολέμηση της ομο- και της τρανσφοβίας σε μικρές και μεσαίες πόλεις σε όλη την Ευρώπη

Αριθμός έργου: JUST/2014/RRAC/AG/BEST/6693

Διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων.

Χρηματοδοτείται από: Rec Διάρκεια: 12/2015-01/2018   


Πρόκληση

Τα άτομα ΛΟΑΤ στην ΕΕ βιώνουν διακρίσεις, παρενόχληση και βία σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕ για τους ΛΟΑΤ (FRA, 2013), το 47% των ερωτηθέντων είχαν υποστεί διακρίσεις ή παρενόχληση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου κατά το έτος που προηγήθηκε της παρούσας έρευνας. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του συνόλου των ερωτηθέντων είχε δεχθεί επίθεση ή απειλή βίας τα προηγούμενα 5 χρόνια (35% για τους διεμφυλικούς ερωτηθέντες). Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι σπάνια αναφέρουν διακρίσεις ή βία στην αστυνομία ή σε άλλες αρχές, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί ή δεν θα αλλάξει.

Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες πόλεις έχουν ανακηρυχθεί το αγαπημένο μέρος για την έκφραση ταυτότητας, την ασφάλεια της κοινότητας, την ανωνυμία και τον ελεύθερο χρόνο του πληθυσμού ΛΟΑΤ. Αντίθετα, οι μικρές και μεσαίες πόλεις (αυτές μεταξύ 50.000-60.000 κατοίκων) θεωρούνται πιο προβληματικές και λιγότερο ανεκτικές, επειδή η διάσταση των τοπικών οργανισμών, η συνειρμική δομή ή η δύναμη της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι χαμηλότερες από τις μεγάλες πόλεις. Κατά συνέπεια, η ομο- και η τρανσφοβία σε αυτούς τους τομείς έχουν ιδιαίτερη δυναμική, η οποία αποτελεί απειλή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καινοτομία

Συγκεντρώνοντας τις πολλαπλές διαστάσεις της ομο- και τρανσφοβίας σε μεσαίες και μικρές πόλεις, το DIVERCITY στοχεύει στη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων.

Δράσεις

Μια συγκριτική έκθεση που αναπτύχθηκε με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την ύπαρξη, πολιτική και πρακτικές για την ομο φοβία και τη διαφοβία.

Διαβάστε τη συγκριτική έκθεση ΕΔΩ.

Αναπτύχθηκε έκθεση βέλτιστης πρακτικής, η οποία περιλαμβάνει τις τοπικές πολιτικές και τις βέλτιστες πρακτικές που συλλέγονται από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε την έκθεση βέλτιστων πρακτικών ΕΔΩ.

Ένας οδηγός βέλτιστων πρακτικών που αναπτύχθηκε με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού ΛΟΑΤ στις μεσαίες και μικρές πόλεις, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε τον Ελληνικό Οδηγό ΕΔΩ.

Μια διακρατική νομική και κοινωνική έκθεση που αναπτύχθηκε για να προτείνει και να προωθήσει οργανωτικά, νομικά και κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοβίας LGBT σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε τη διακρατική νομική και κοινωνική έκθεση ΕΔΩ.

Εθνικό εργαστήριο για νέους στη Θεσσαλονίκη
Σεμινάριο με δημοσιογράφους και bloggers στη Θεσσαλονίκη
Σεμινάριο με δημοσιογράφους και bloggers στη Θεσσαλονίκη
REC

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας

Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Ισπανία – Συντονιστής)
Πανεπιστήμιο της Girona
Πανεπιστήμιο της Girona (Ισπανία)
Δήμος Νεάπολης-Συκεών
Δήμος Νεάπολης-Συκιών (Ελλάδα)
Πανεπιστήμιο Middlesex (Ηνωμένο Βασίλειο)
Université Libre de Bruxelles (Βέλγιο)
Transgender Ευρώπη (Γερμανία)

Πανεπιστήμιο Wrocklaw (Πολωνία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.