InterCap

InterCap – Ανάπτυξη ικανοτήτων από κοινού: Ευρωπαϊκά δίκτυα CSO-Πανεπιστημίων για την παγκόσμια μάθηση σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο

Η InterCap προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκών δικτύων ΟΠΣ-Πανεπιστημίων, την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών φορέων και την προώθηση της παγκόσμιας μάθησης για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο.

Αριθμός έργου: CSO-LA/2017/388-136

Χρηματοδοτείται από: EuropeAid Διάρκεια: 11/2017-10/2020  


Πρόκληση

Η τρομοκρατία και η εξτρεμιστική ιδεολογία θεωρούνται ως κύρια πρόκληση για την ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα από μεγάλο αριθμό πολιτών της ΕΕ. Η αντίληψη αυτή επηρεάζει αρνητικά την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των αναπτυσσόμενων χωρών, δημιουργώντας έτσι ένα εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Καινοτομία

Ενισχύοντας την κατανόηση της μετανάστευσης από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), η InterCap αλλάζει τις εκπαιδευτικές μεθόδους με στόχο την επίτευξη της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων φοιτητών και την εξάλειψη των στερεοτύπων σχετικά με τη μετανάστευση και την ανασφάλεια.

Δράσεις

Το InterCap περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων CSO και Πανεπιστημίων με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας μάθησης σχετικά με τους στόχους μετανάστευσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα δίκτυα αυτά περιλαμβάνουν:
·         Κοινότητα πρακτικής όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στη μετανάστευση.
·         Οι συμπράξεις mentor όπου συνεργάστηκαν εκπαιδευτικά ιδρύματα κατάρτισης υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση του προγράμματος σπουδών κατάρτισης στις συνήθεις δραστηριότητες των ιδρυμάτων και την παροχή κατάρτισης των εκπαιδευτικών.
·         Εθνικά δίκτυα για την προώθηση της συνοχής της αναπτυξιακής πολιτικής (ΣΑΠ) που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων παραγόντων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στη μετανάστευση.

Διαβάστε τον Έλεγχο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τη Βιωσιμότητα και την Εκπαίδευση στην Ανάπτυξη.

Το πακέτο κατάρτισης InterCap αποτελείται από 6 ενότητες και στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών σε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τις σύγχρονες συμμετοχικές μεθόδους και την Παγκόσμια Μάθηση. Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει σχεδιαστεί και προσφέρεται τόσο για online όσο και για πρόσωπο με πρόσωπο παράδοση.

Οι 6 ενότητες είναι:
·         Μετανάστευση, ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο: Θεωρία και Πρακτική
·         Εκπαίδευση στην ανάπτυξη και κατάρτιση των εκπαιδευτικών: Εθνικό πλαίσιο
·         Κοινότητες Φιλοσοφικής Έρευνας
·         Διαδραστικές κοινότητες μάθησης (ILC): Συμμετοχή σε κριτική σκέψη, προβληματισμό, έρευνα και διάλογο για την παγκόσμια μάθηση μέσω της ILC
·         Συμμετοχικές Θεατρικές Μέθοδοι για την Παγκόσμια Μάθηση με αναφορά στο Θέατρο για τη Ζωή: Μονάδα Ι – Μονάδα IV
·         Εκπαιδεύστε τους Εκπαιδευτές Παιδαγωγικά

Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι διαθέσιμο εδώ.

Οι εκπαιδεύσεις διεθνών και εθνικών εκπαιδευτών αποσκοπούν στην ενίσχυση της γνώσης των εκπαιδευτικών σχετικά με θέματα μετανάστευσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέσσερις εκπαιδευτικοί προϋπηρεσίας ανά οργανισμό-εταίρο τοποθετούνται σε ΟΣΚ και ασχολούνται με τις συνήθεις δραστηριότητές τους στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας βάσει δράσης, των δραστηριοτήτων κατάρτισης, της υποστήριξης των έργων, της δημιουργίας στρατηγικής και της διαχείρισης.

Τα έργα αυτά αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους ΣΒΑ και τις διασυνδέσεις της μετανάστευσης, της ανάπτυξης και της ασφάλειας (π.χ. εκθέσεις φωτογραφίας, φεστιβάλ κινηματογράφου, τοπικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις).

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (13.7.2018)
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (13.7.2018)

Λογότυπο της ΕΕ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
CARDET (Κύπρος – Συντονιστής Έργου)
Λογότυπο της OXFAM Italia
OXFAM (Ιταλία)

Ομάδα ανάπτυξης της πολυμορφίας (Λιθουανία)
University of Split (Κροατία)
Ισταγματο per la Cooperazione Universitaria Onlus (Ιταλία)
Kopin (Μάλτα)
Παγκόσμιο Κέντρο Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ένωση Εκπαίδευσης κατά των διακρίσεων (Πολωνία)
Ευρω-κατάρτιση (Βουλγαρία)
Παγκόσμια Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Αυστρίας (Αυστρία)
Παγκόσμια Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Γερμανίας (Γερμανία)
Ινστιτούτο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Έργων (Σλοβενία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.