Πρωτοβουλία μικτού μηχανισμού παρακολούθησης της μετανάστευσης (4Mi) – Συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα
Συλλογή δεδομένων και κατανόηση των μικτών μεταναστευτικών τάσεων προς και εντός της Ευρώπης.
Αριθμός Σύμβασης: MMCEurope.2019.02.
Χρηματοδοτείται από: Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων Διάρκεια: 06/09/2019 – 31/01/2022
Πρόκληση
Από το 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ προς την Ευρώπη. Από τις 30 Απριλίου 2019, η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι 77.150 μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα από τη ροή 2015-2016 εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 63.700 στην ηπειρωτική χώρα. Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δείχνουν επίσης ότι το 37% του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού είναι παιδιά, το 23% γυναίκες και το 40% άνδρες. Η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα έχουν βρει στέγη μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας ή διαμένουν σε ανοικτές δομές φιλοξενίας. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού προσφύγων/αιτούντων άσυλο ζει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.
Σχετικά με το έργο
Η πρωτοβουλία για τον μηχανισμό παρακολούθησης της μεικτής μετανάστευσης (4Mi) αναπτύσσει από το 2014 ένα μοναδικό δίκτυο επιτόπιων παρατηρητών που βρίσκονται κατά μήκος διαδρομών που χρησιμοποιούνται συχνά και σε μεγάλους μεταναστευτικούς κόμβους. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα τακτικό, τυποποιημένο, ποσοτικό και δυνητικά παγκοσμιοποιημένο σύστημα συλλογής πρωτογενών δεδομένων για τις μικτές μεταναστευτικές ροές.
Μέσω της παροχής αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων και εμπειρογνωμοσύνης, το έργο 4Mi υποστηρίζει τους οργανισμούς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις, να επηρεάζουν θετικά τις παγκόσμιες και περιφερειακές πολιτικές μετανάστευσης, να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών προστασίας και να σχεδιάζουν απαντήσεις βοήθειας για τους ανθρώπους που μετακινούνται.
Δράσεις
Στο πλαίσιο αυτό, το KMOP – Social Action and Innovation Centre παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων (ΛΔΚ) σχετικά με τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα,προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις μικτές μεταναστευτικές τάσεις προς και εντός της Ευρώπης.
Οι παρατηρητές πεδίου του KMOP εκπαιδεύονται για τη διεξαγωγή σε βάθος συνεντεύξεων απευθείας με πρόσφυγες και μετανάστες εν κινήσει και συμβάλλουν στη συγκέντρωση κάθε μήνα 1.200 συνεντεύξεων. Αποτελούν μέρος ενός δικτύου περισσότερων από 120 παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, κατά μήκος διαδρομών που χρησιμοποιούνται συχνά και σε μεγάλους μεταναστευτικούς κόμβους.
Οι οθόνες πεδίων χρησιμοποιούν μια έρευνα συνέντευξης κλειστών ερωτήσεων που εμφανίζεται σε ένα tablet. Οι ερωτηθέντες καλούνται να αναφέρουν ανώνυμα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι μετανάστες οδηγοί, τα μέσα και οι συνθήκες μετακίνησης, οι φιλοδοξίες και οι επιλογές προορισμού.
Το KMOP στοχεύει ενήλικες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τις τρεις κύριες χώρες προέλευσης (CoO) – Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ – έχοντας φτάσει στην Ελλάδα με παράτυπα μέσα μετά το 2017.