SAFE – REC

SAFE – Υποστήριξη παιδιών χωρίς συνοδεία με οικογενειακή φροντίδα και βελτιωμένη προστασία

Το SAFE στοχεύει στην ενίσχυση της οικογενειακής φροντίδας για την προώθηση της ευημερίας και τη διασφάλιση της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών.

Αριθμός συμφωνίας επιχορήγησης: 764266

Χρηματοδοτούμενο από: REC Διάρκεια: 01/11/2017-31/10/2019

  

Λογότυπο ασφαλούς έργου

Πρόκληση

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Δανία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, από το 2015, το 37% του συνόλου των ανηλίκων που φθάνουν ετησίως είναι ασυνόδευτοι.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες (περίπου 50% σε αυτά τα δείγματα). Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο για τους νέους που ζουν με την οικογένειά τους και για τους ασυνόδευτους νέους που ζουν σε ανάδοχη οικογένεια σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε ομαδικά σπίτια ή ανεξάρτητα.

Ενώ υπάρχουν διαφορές στα συστήματα και τις διαδικασίες που εμπλέκονται στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Δανία, υπάρχουν κοινές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας διακρατικής προσέγγισης. Οι προκλήσεις αυτές είναι: περιορισμένη γνώση και ικανότητα μεταξύ των επαγγελματιών και των επαγγελματιών, μικρή γνώση μεταξύ των ανάδοχων φροντιστών και των φροντιστών με βάση την οικογένεια ως προς τον τρόπο στήριξης των ασυνόδευτων παιδιών υπό τη φροντίδα τους, και η έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού και των πολιτικών για τις προκλήσεις.

Καινοτομία

Το SAFE στοχεύει στην ενίσχυση της οικογενειακής φροντίδας για την προώθηση της ευημερίας και τη διασφάλιση της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Δανία και την Κύπρο.

Δράσεις

Τα μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης SAFE αποσκοπούν στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών και των οικογενειακών φροντιστών (ανάδοχες φροντιστές και φροντιστές συγγενών) που παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη σε ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά στην Ευρώπη.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα

Οι οδηγοί εκπαίδευσης SAFE (εγχειρίδια) είναι να εξοπλίσουν τους επαγγελματίες φροντίδας και τους φροντιστές με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία και να τους επιτρέψουν να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη και να καλύψουν τις ανάγκες των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών σε όλη τη Βρετανία, τη Δανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εκπαιδευτικοί οδηγοί (εγχειρίδια) είναι δομημένοι ώστε να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ενότητες κατάρτισης SAFE, τις τρέχουσες διαδικασίες ανά χώρα, τις προκλήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για όσους εργάζονται με αυτά τα παιδιά, καθώς και πρόσθετες συμβουλές και εργαλεία για το πώς να διευκολύνουν τις μελλοντικές εκπαιδεύσεις.

Διαβάστε το Εγχειρίδιο για επαγγελματίες στην Ελλάδα

Οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις συμπληρώθηκαν με πρόσωπο με πρόσωπο κατάρτιση στη Δανία και την Ελλάδα. Στη Δανία, η εκπαίδευση παρασχέθηκε σε οικογενειακούς φροντιστές από κέντρα ασύλου υποδοχής και οικογένειες του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα, η εκπαίδευση παρασχέθηκε σε μελλοντικούς ανάδοχους φροντιστές για την υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών.

Χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά τεχνικών ευαισθητοποίησης και υποστήριξης της πολιτικής, όπως σύσταση πολιτικής για την ενημέρωση και την υπεράσπιση με την κυβέρνηση, σεμινάρια με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ενημερωτικές ημέρες για τους αρμόδιους αξιωματούχους του τομέα, διακρατικές διαμοιοθετηριακές εκστρατείες, εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινούμενα βίντεο που αναπτύχθηκαν από ασυνόδευτα παιδιά.

REC
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
CARDET (Κύπρος)
Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός (Ηνωμένο Βασίλειο)
Δανικός Ερυθρός Σταυρός (Δανία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.