Η προστασία και ευημερία των παιδιών στο επίκεντρο του διαλόγου | Εκδήλωση του ΚΜΟΠ

Η προστασία και ευημερία των παιδιών στο επίκεντρο του διαλόγου | Εκδήλωση του ΚΜΟΠ

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από ειδικούς, έκθεση οργανώσεων με δραστηριότητα στην παιδική προστασία και παρουσίαση της νέας έρευνας του ΚΜΟΠ με θέμα τις στάσεις και τις συμπεριφορές των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών στο διαδίκτυο

Το ΚΜΟΠ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, στο Σεράφειο,  την εκδήλωση «Προστατεύουμε τα παιδιά: Κάνουμε τη γνώση δύναμη», προσελκύοντας πλήθος κοινού και ειδικούς από τον χώρο της παιδικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Tα συμμετέχοντα άτομα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, μαθαίνοντας για τις σημαντικές πρωτοβουλίες τους στον τομέα της παιδικής προστασίας. Ανάμεσα στις οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΕΛΙΞ, η Ιατρική Παρέμβαση – Medin, το Κέντρο Ημέρας “IASIS AT CENTRO”, η ΜΕΤΑδραση, το Πολύχρωμο Σχολείο, το SolidarityNow, η UNICEF, η Terre des hommes, η “Ως Αιδώ” και η Four Elements MKO.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε με επιτυχία ο Δρ. Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ, ο οποίος καθοδήγησε τη συζήτηση με ουσιαστικές  παρεμβάσεις και θέτοντας το πλαίσιο για τη συζήτηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν θερμό χαιρετισμό από τον Δρ. Γιάννη Παππά, Επικεφαλή Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των παιδιών και της έγκαιρης ενημέρωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το να δώσουμε στα παιδιά τη γνώση και τα εργαλεία να αναγνωρίζουν κινδύνους, να προστατεύουν τα προσωπικά τους όρια και να μιλούν όταν νιώθουν άβολα, είναι απόλυτη προτεραιότητα.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η έρευνα του ΚΜΟΠ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CSAPE με θέμα «Στάσεις και Συμπεριφορές Παιδιών στο Διαδίκτυο». Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 251 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν κάποιες ανησυχητικές τάσεις.

Η κα Μαρία-Έλλη Δουφεξή-Καπλάνη, ερευνήτρια του ΚΜΟΠ, μοιράστηκε τα σημαντικότερα ευρήματα για τη συμπεριφορά και τις εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο, «φωτίζοντας» τους κινδύνους που ελλοχεύουν και την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την  έρευνα περίπου το 76,6% των παιδιών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δική τους συσκευή, ενώ το 58,6% περνά καθημερινά χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί και η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών σε δημόσιους λογαριασμούς, γεγονός που μπορεί να τα εκθέσει σε κίνδυνο ή να διευκολύνει το grooming. Τέτοιες πληροφορίες περιλαμβάνουν ψευδή στοιχεία για την ηλικία τους ή λεπτομέρειες σχετικά με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους.

Αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά εκτίθενται σε ανησυχητικό περιεχόμενο, με το 22,8%  να δηλώνει ότι έχει δει ακατάλληλες εικόνες, βίντεο ή κείμενα στο διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ 1 στα 3 παιδιά δεν γνωρίζει ή δεν έχει δει το κουμπί αποκλεισμού και περίπου τα μισά δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν δει το κουμπί αναφοράς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πυροδότησαν έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση και ευαισθητοποίηση.

Η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρώπης (COFACE), η Δρ. Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Επιτροπής παρά τω Πρωθυπουργώ για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων και η Δρ. Ηλέκτρα Κουτσούκου, νομική σύμβουλος και δικηγόρος εξειδικευμένη στα δικαιώματα των παιδιών, ανέδειξαν σύγχρονες στρατηγικές ενδυνάμωσης των παιδιών και των γονέων, ενισχύοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, η κα Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας στο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, η κα Φιλίππη Ρούβαλη, Εκπαιδευτικός και Θεατροπαιδαγωγός στην ομάδα “Άγγιγμα και Όρια”, ο κ. Κλεάνθης Βουλαλάς, Διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, και η κα Έλενα Σκαρπίδου, Εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και Υπεύθυνη του Τομέα Εκπαίδευσης του  Πολύχρωμου Σχολείου, ανέλυσαν τη σημασία της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων που προστατεύουν τα παιδιά από πιθανούς κινδύνους, ενώ εστίασαν στη σημασία της έγκαιρης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των εργαλείων που μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά.

Το ΚΜΟΠ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει και να προωθεί πρωτοβουλίες και στρατηγικές για την προστασία των παιδιών, συνεργαζόμενο με εξειδικευμένους φορείς και ειδικούς για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά.

Δείτε τις βασικότερες στιγμές της εκδήλωσης

Ενημερωθείτε για τις δράσεις του ΚΜΟΠ για την παιδική προστασία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο [email protected].

Leave a comment
or ask for help