Αν και υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των ανθρώπων που διαμένουν σε γηροκομεία ή λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων είναι ΛΟΑΤΚΙ+, ερωτηθέντες σχετικά, η διοίκηση και οι επαγγελματίες συνήθως εμφανίζονται ελάχιστα ενημερωμένοι και δηλώνουν άγνοια όσον αφορά σε περιστατικά διακρίσεων και αποκλεισμού εντός των δομών φροντίδας.
Σύμφωνα με έρευνες, οι ΛΟΑΤΚΙ+ διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν διακρίσεις στα ιδρύματα φροντίδας, καθώς δεν έχουν «φωνή» λόγω της ετεροκανονικότητας και των κοινωνικών ταμπού που σχετίζονται με τη σεξουαλική διαφορετικότητα (Leyerzapf, H., Visse, M., De Beer, A., & Abma, T. (2018). Επιπλέον, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πολλές φορές αισθάνονται αναγκασμένα να κρύβουν την ταυτότητά τους, καθώς φοβούνται την απόρριψη από τους επαγγελματίες φροντίδας ή από τους άλλους φιλοξενούμενους των δομών (Stein, Beckerman and Sherman 2010).
Το BestCare4LGBTQI+ σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει την ανάπτυξη υπηρεσιών φροντίδας φιλικές προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένους, παρέχοντας εργαλεία, υλικό ευαισθητοποίησης και μαθησιακούς πόρους στις διευθύνσεις και στο προσωπικό των υπηρεσιών φροντίδας, ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς αποκλεισμούς φροντίδα για τους ΛΟΑΤΚΙ+.
Ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες σχετικά με την ένταξη και τη διαφορετικότητα, το έργο επιδιώκει:
- να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες, τους παρόχους υπηρεσιών και το ευρύ κοινό σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμοί, ειδικά όσον αφορά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας,
- να παράσχει εργαλεία για την αποτελεσματική ένταξη, όχι μόνο μέσω της αλλαγής της στάσης και της συμπεριφοράς των επαγγελματιών, αλλά και μέσω της ανάπτυξης στρατηγικών και εργαλείων – ενδεχομένως ακόμη και μέσω του σχεδιασμού δομών ή οποιασδήποτε άλλης πρακτικής που έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη θετική ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+,
- τη δημιουργία ενός δικτύου που θα περιέχει πρακτικές για την αποτελεσματική ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+ που διαμένουν σε δομές φροντίδας, στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν οι λήπτες των υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη (π.χ., Απονομή Σήματος Αριστείας για την ενταξιακή φροντίδα ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών υπηρεσιών σε οίκους ευγηρίας),
- τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει βέλτιστες πρακτικές για την παροχή φροντίδας σε ιδρύματα και υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας χωρίς αποκλεισμούς προς τους ΛΟΑΤΚΙ+.
«Κάντε με να νιώσω σαν στο σπίτι μου»: Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων
Το πρώτο αποτέλεσμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου BestCare4LGBTIQ+ είναι το «Κάντε με να νιώσω σαν στο σπίτι μου», ένα φυλλάδιο με ιστορίες ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ και επαγγελματιών. Το φυλλάδιο εστιάζει στις ανάγκες και στις προσδοκίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και των επαγγελματιών που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς.
Το φυλλάδιο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου και των επαγγελματιών και των ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+. Αποτελώντας μια πολύτιμη βάση για την ανάπτυξη των επόμενων αποτελεσμάτων, αυτό το φυλλάδιο με 45 μαρτυρίες επιτρέπει στους εταίρους να εντοπίσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και των επαγγελματιών που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς.
Διαβάστε το φυλλάδιο ΕΔΩ.
Μάθετε περισσότερα για το έργο: https://www.bestcare4lgbtqi.org