Κρίσιμα ερωτήματα συζητήθηκαν στην εκδήλωση του ΚΜΟΠ με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα: Η Δύναμη της Εκπαίδευσης», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2024, στον χώρο Κ44 – Οργάνωση Γη, στο Γκάζι. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κοινό από τον χώρο της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προσφέροντας μια πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η unit coordinator του “Skills, Employment & Inclusion Unit” του ΚΜΟΠ κ. Ειρήαννα Δραγώνα, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τονίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών και την προώθηση της βιωσιμότητας.
Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε παρουσιάσεις από ειδικούς που μοιράστηκαν εμπειρίες και εργαλεία για την ενίσχυση της βιωσιμότητας μέσω της εκπαίδευσης. Ο Σταύρος Δελαβίνιας, ερευνητής του ΚΜΟΠ, παρουσίασε την πρωτοβουλία GrandFriend, τους σκοπούς της και το ψηφιακό παιχνίδι της πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να ενισχύσει τις γνώσεις των αγροτών και αγροεπιχειρηματιών κάθε ηλικίας, εστιάζοντας σε πιο πράσινες πρακτικές στη γεωργία.
Η Ιωάννα Σκαλτσά, Υπ. Διδάκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για τη σημασία της σύνδεσης με τη φύση μέσω συμμετοχικών δραστηριοτήτων.
Η Σοφία Κουδούνη, Project Manager και Youth Trainer του ΚΜΟΠ, αναφέρθηκε στις δράσεις νέων για την προώθηση λύσεων για την κλιματική κρίση αλλά και σε επιτυχημένες πρωτοβουλίες του ΚΜΟΠ που αποσκοπούν σε μια ολιστική προσέγγιση στην επίτευξη της βιωσιμότητας εντός και εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η Δρ. Λήδα Τσενέ, Σύμβουλος Επικοινωνίας, παρουσίασε την πρωτοβουλία Place4Hope, ένα παγκόσμιο δίκτυο δημιουργικής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και τέλος η Εύη Παυλάκου από την Οργάνωση Γη, παρουσίασε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα, πραγματοποιήθηκε κύκλος συζήτησης με θέμα: «Είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση το Μονοπάτι προς τη Βιωσιμότητα;». Συμμετείχαν η Αγγελική Κωνσταντοπούλου, Youth Engagement Advisor, We are Community, η Μαρία Ράπτη, Assistant Project Manager, All For Blue, η Άννα Πορίχη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προώθησης, Ecotivity, η Ιωάννα Λαγιόκαπα, Project Manager, ΚΜΟΠ και ο Αλέξης Κωτσής Γιανναράκης, υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων, Οργάνωση Γη.
Μέσα από ερωτήσεις του κοινού και διαδραστικό διάλογο, αναδείχθηκαν προκλήσεις και ευκαιρίες για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας και τη δυνατότητα των σχολείων να γίνουν πρότυπα βιωσιμότητας.
Η εκδήλωση κατέληξε με αισιόδοξα μηνύματα για τη δυνατότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες κοινωνίες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΜΟΠ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.kmop.org.