Εκπαίδευση επαγγελματιών για την εφαρμογή τεχνικών Art Therapy στον ψηφιακό χώρο

Εκπαίδευση επαγγελματιών για την εφαρμογή τεχνικών Art Therapy στον ψηφιακό χώρο

Εκπαίδευση επαγγελματιών για την εφαρμογή τεχνικών Art Therapy στον ψηφιακό χώρο

Εκπαίδευση επαγγελματιών για την εφαρμογή τεχνικών Art Therapy στον ψηφιακό χώρο

Περισσότεροι από 50 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι σε οργανισμούς νεολαίας έλαβαν μέρος σε διαδικτυακή εκπαίδευση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ, την Παρασκευή 24  Μαρτίου 2023, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευθούν πάνω σε τρόπους εφαρμογής τεχνικών της Θεραπείας μέσω Τέχνης (Art Therapy) στον ψηφιακό χώρο.

Την εκπαίδευση πραγματοποίησε η κ. Γεωργία Αλεξάνδρου, Ψυχολόγος, Διαχειρίστρια & Ερευνήτρια του ευρωπαϊκού προγράμματος “ARTY – Digital art therapy for youth with developing or existing mental health conditions”, στο οποίο συμμετέχει το ΚΜΟΠ. Η κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στον σκοπό και στα οφέλη του Art Therapy, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαδικτυακών συνεδριών Θεραπείας μέσω Τέχνης, καθώς και σε βέλτιστες πρακτικές στο Art Therapy.

Η Ψηφιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης, είπε, αφορά «όλες τις μορφές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού κολάζ, των εικονογραφήσεων, των ταινιών και της φωτογραφίας που χρησιμοποιούνται από θεραπευτές για να βοηθήσουν τους/τις πελάτες/ισσες να δημιουργήσουν τέχνη ως μέρος της διαδικασίας θεραπείας».

Η κ. Αλεξάνδρου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Θεραπεία μέσω Τέχνης μπορεί να εφαρμοστεί σε έφηβους/ες, με στόχο την εξερεύνηση της εικόνας του σώματός τους, της σχέσης με τον εαυτό τους και τους άλλους, την αντιμετώπιση συναισθηματικών διαταραχών, εθισμών, προβλημάτων συμπεριφοράς ή συγκρούσεων με άλλους, σε επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μητέρων και παιδιών σε καταφύγια, την πρόληψη του κινδύνου μελλοντικής ενδοοικογενειακής βίας και τη διερεύνηση κοινωνικής υποστήριξης, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας, ως ένας τρόπος ενίσχυσης της δημιουργικότητας, της έκφρασης του εαυτού και της ποιότητας ζωής τους.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά και συμπεριλαμβάνουν την έκφραση συναισθημάτων με έναν μη λεκτικό τρόπο, τη μείωση των συμπτωμάτων στρες και των επιπέδων άγχους, την εσωτερική εξερεύνηση του εαυτού και την έκφραση των συναισθηματικών συγκρούσεων και προκλήσεων, την παροχή ευκαιριών για καλύτερη αυτο-έκφραση με δημιουργικό τρόπο κ.ά.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ARTY. Στόχος του προγράμματος είναι να συγκεντρώσει επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της μη τυπικής εκπαίδευσης, των τεχνών και του πολιτισμού, για να εφαρμόσουν και να αξιοποιήσουν τη μέθοδο της Ψηφιακής Θεραπείας μέσω Τέχνης σε νέους και νέες με αναπτυσσόμενες ή προϋπάρχουσες προκλήσεις ψυχικής υγείας.

 

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και το πρόγραμμα ARTY, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αλεξάνδρου στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.

Leave a comment
or ask for help