Search
Close this search box.

Εκπαίδευση προπονητών για την ένταξη παιδιών και νέων με αυτισμό στην ιστιοπλοΐα

SailAway project

Εκπαίδευση προπονητών για την ένταξη παιδιών και νέων με αυτισμό στην ιστιοπλοΐα

SailAway project

Ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και των νέων, ενώ συμβάλλουν στην υγεία και την ατομική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ – ASD) δεν αποτελούν εξαίρεση. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην ενθάρρυνση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αρθούν τα εμπόδια πρόσβασης και να διασφαλιστεί η συμμετοχή των παιδιών με αναπηρίες στην ιστιοπλοΐα.

Το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου διοργάνωσαν στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακή εκπαίδευση με θέμα «Ένταξη των παιδιών και των νέων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στην ιστιοπλοΐα». Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “SailΑway – Supporting the participation of children and youth with developmental disabilities in sailing”, που έχει στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητες των προπονητών/εκπαιδευτών ιστιοπλοΐας ώστε να παρέχουν συμπεριληπτικές ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες σε παιδιά και νέους με ΔΑΦ και να τους βοηθούν να συμμετέχουν σε αυτές με ουσιαστικούς τρόπους.

Την εκπαίδευση συντόνισαν η Σαββούλα Οικονόμου και η Εύα Σαλματάνη εκ μέρους του ΚΜΟΠ και ο Βαγγέλης Ατζεμιάν εκ μέρους του ΝΟΠΦ, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής ο Κωνσταντίνος Ασβεστάρης από τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου/ Special Olympics Hellas.

SailAway online training

Στην εκπαίδευση έλαβαν μέρος συνολικά 22 επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν και να συζητήσουν τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Κατανοώντας τη σημασία της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον αθλητισμό
  • Τομείς Διαφοροποίησης στον Αυτισμό: κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση, αισθητηριακή επεξεργασία, επεξεργασία πληροφοριών
  • Εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια στη συμμετοχή των παιδιών και των νέων με ΔΑΦ
  • Δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος προπόνησης για παιδιά και νέους/ες με ΔΑΦ
  • Ανάπτυξη στρατηγικών εκπαίδευσης/προπόνησης που ενθαρρύνουν τη συμπεριληπτική συμμετοχή παιδιών και νέων με ΔΑΦ στην ιστιοπλοΐα
  • Κατάλληλη χρήση της γλώσσας και αποτελεσματική επικοινωνία κατά την εργασία με παιδιά και νέους/ες με ΔΑΦ

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έλαβαν τον Οδηγό για Εκπαιδευτές Ιστιοπλοΐας που εργάζονται με παιδιά και νέους με ΔΑΦ, ο οποίος περιλαμβάνει χρήσιμα εργαλεία για την επαφή τους με τα παιδιά, όπως οδηγίες για τη χρήση της νοηματικής γλώσσας, εικονογραφημένες κοινωνικές ιστορίες για την ιστιοπλοϊα για αποτελεσματικότερη επικοινωνία με άτομα με ΔΑΦ, καθώς και προτάσεις για προπονητικές ασκήσεις.

Η εκπαίδευση διήρκησε συνολικά 5 ώρες και στους συμμετέχοντες δόθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα SailAway

Το SailAway είναι πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμετοχή παιδιών και νέων με ΔΑΦ σε δραστηριότητες ιστιοπλοΐας, βελτιώνοντας τις δεξιότητες των προπονητών/εκπαιδευτών ιστιοπλοΐας και των ιστιοπλοϊκών ομίλων ώστε να τους συμπεριλάβουν αποτελεσματικά σε ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες. Παράλληλα, θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση των γονέων των παιδιών με ΔΑΦ σχετικά με τα οφέλη και την πρόσβαση σε προγράμματα ιστιοπλοΐας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.sailawayproject.eu/ ή να επικοινωνήσετε με τις διαχειρίστριες του προγράμματος, Σαββούλα Οικονόμου και Εύα Σαλματάνη στο τηλ. 210 3637547.

Leave a comment
or ask for help