Παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να υφίστανται. Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ε.Ε. αμείβονται λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, ενώ σε ορισμένους τομείς εργασίας, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, το ποσοστό απασχόλησης ανδρών είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών.
Στοιχεία που προβληματίζουν
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το 2020, οι γυναίκες στην Ε.Ε. αμείβονταν 15% λιγότερο από τους άνδρες. Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το 2018 και δείχνουν πως το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 10,4%.
Την ίδια στιγμή, τομείς όπως η τεχνολογία εξακολουθούν να είναι «ανδροκρατούμενοι». Το 2018 στην Ε.Ε., το 59% των αντρών εργάζονταν, κατά μέσο όρο, ως επιστήμονες και μηχανικοί, σε σύγκριση με το 41% των γυναικών. Στην Ελλάδα, το 2020, μόλις το 16,4% των γυναικών δηλώσαν εξειδικευμένες επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
EQUALS-EU Hackathon: Οι γυναίκες στην τεχνολογία και την καινοτομία!
Επιδιώκοντας να αναδείξει και να ενδυναμώσει τον ρόλο των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει από την Τετάρτη 4 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 το “EQUALS–EU Hackathon – ICT for Social Equality”.
Στόχος μας είναι να ξεχωρίσουμε και να υποστηρίξουμε καινοτόμες λύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Τρεις ημέρες, ένας στόχος
4 Μαΐου: Κατά την πρώτη, «εισαγωγική» ημέρα του Hackathon, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα συναντηθούν είτε διαδικτυακά (μέσω Zoom) είτε στο κέντρο του ΚΜΟΠ στο Ν. Φάληρο (Ματρόζου 1 & Τζαβέλα), όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να χωριστούν σε ομάδες εργασίας. (Ώρα: 10:00 – 17:00)
5 Μαΐου: Τη δεύτερη ημέρα του Hackathon, «πιάνουμε δουλειά»! Τα μέλη της κάθε ομάδας θα «δουλέψουν» διαδικτυακά και θα συν-διαμορφώσουν την πρότασή τους για το καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία που θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή.
6 Μαΐου: Την τρίτη και τελευταία ημέρα του Hackathon, οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρουσιάσουν διαδικτυακά τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει και τους νικητές! (Ώρα: 15:00 – 17:00)
Τα βραβεία
Οι ομάδες που θα εντυπωσιάσουν περισσότερο τους κριτές με την ιδέα τους θα λάβουν τα εξής βραβεία:
- Συμμετοχή σε 6μηνο πρόγραμμα incubator με workshops και mentoring, προκειμένου να υποστηριχθούν στην υλοποίηση της ιδέας τους
- Συμμετοχή σε θερινό σχολείο, διάρκειας 3 εβδομάδων, σε Όσλο, Γενεύη και Βαλένθια για τον/την επικεφαλής της νικήτριας ομάδας. Θα περιλαμβάνει σεμινάρια που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, workshops και networking events.
- Πιστοποιητικό EQUALS-EU
Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν δώρα – έκπληξη κατά την πρώτη ημέρα του Hackathon!
Δικαίωμα συμμετοχής στο EQUALS-EU Hackathon έχουν άνδρες, γυναίκες και non-binary άτομα, απόφοιτοι σχολών τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων και κοινωνικών επιστημών.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcK7ME2xMgIPwOKI6LrS1NlLpvh9by42C1KluF9kRKf0aUjg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει την 1η Μαΐου 2022.
Σχετικά με το πρόγραμμα EQUALS–EU
Το EQUALS-EU Hackathon πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕQUALS-EU, μέρος της πρωτοβουλίας των UN Women και International Telecommunications Union, ΕQUALS Global Partnership. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της τεχνολογίας.
ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.