Η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της διαδικασίας αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τον όρο της «Συναίνεσης», και της σημασίας της στην οικοδόμηση ανθρώπινων σχέσεων που βασίζονται στην κατανόηση και τον σεβασμό.
Παρά το βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά μετά την υπογραφή από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, η εκπαίδευση για τη συναίνεση δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στα προγράμματα σπουδών πολλών ευρωπαϊκών σχολικών συστημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΜΟΠ ενώνει δυνάμεις με 6 ευρωπαϊκούς οργανισμούς με σκοπό να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς με κατάλληλα εργαλεία για να συζητούν στην τάξη το θέμα της «συναίνεσης». Στον πυρήνα αυτού του εγχειρήματος είναι οι τεχνικές του δράματος και της αφήγησης ιστοριών, μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα εξερευνούν περίπλοκα θέματα σε μια ασφαλή ατμόσφαιρα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναπτύξουμε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς καθώς και μια εργαλειοθήκη με χρήσιμο υλικό, που θα εστιάζει σε θέματα όπως α) εισαγωγή στη «συναίνεση», β) δεοντολογικά και νομικά ζητήματα σχετικά με τη «συναίνεση», γ) δράμα και τεχνικές αφήγησης. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό που αναζητά τρόπους για να ενισχύσει την ενσυναίσθηση των μαθητών-τριών και την κατανόηση της έννοιας «συναίνεση».
Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη νέα πρωτοβουλία του ΚΜΟΠ «Act4Consent», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.act4consent.eu.