Search
Close this search box.

ΚΜΟΠ Social Net: Δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Πειραιά

ΚΜΟΠ Social Net: Δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Πειραιά

ΚΜΟΠ Social Net: Δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Πειραιά

ΚΜΟΠ Social Net: Δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Πειραιά

Υπηρεσίες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που διαμένουν στον Δήμο Πειραιά προσφέρει το ΚΜΟΠ Social Net, στο πλαίσιο των δράσεών του με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα.

Ειδικότερα, το ΚΜΟΠ Social Net, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΙΝΕΠΑΚ), προσφέρει δράσεις υποστήριξης σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και τις οικογένειές τους, σε έφηβους έως 15 ετών με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας και σε άτομα τρίτης ηλικίας, που διαμένουν στον Δήμο Πειραιά.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης, ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης, υπηρεσίες φροντίδας από ειδικούς θεραπευτές, καθώς και δράσεις κοινωνικής ένταξης και δικτύωσης. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους ωφελούμενους.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος, πρόκειται να λάβουν υποστήριξη τουλάχιστον 150 ενήλικες ΑμεΑ και παιδιά ΑμεΑ με τους γονείς τους, 180 έφηβοι/νέοι με τις οικογένειες τους και 400 ηλικιωμένοι.

Δράσεις για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους

Σκοπός είναι η ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ, αλλά και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης ενήλικων ΑμεΑ. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ωφεληθούν μέσα από υπηρεσίες υποστήριξης (π.χ. φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, κ.λπ.), εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, ομαδικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ΑμεΑ και ομάδες υποστήριξης για οικογένειες ΑμεΑ.

Δράσεις για έφηβους έως 15 ετών με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας

Σκοπός είναι η ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων έως 15 ετών μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος είναι η πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και η αντιμετώπιση της θυματοποίησης, η προαγωγή της κοινωνικής ένταξης παιδιών και εφήβων που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμπλακούν σε αξιόποινες πράξεις ή έχουν εκδηλώσει προ-παραβατική συμπεριφορά, καθώς και η αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος. Οι δράσεις προβλέπουν ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης σε εφήβους, ομάδες εστιασμένης συζήτησης και δημιουργικής έκφρασης σε εφήβους, ομάδες συμβουλευτικής και εστιασμένης συζήτησης (workshops) σε ομάδες γονέων/συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δράσεις κοινωνικής ένταξης και δικτύωσης με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε εφήβους και εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στο οικογενειακό πλαίσιο.

Δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας

Βασικοί στόχοι είναι η υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης και η παροχή φροντίδας ημέρας σε άτομα τρίτης ηλικίας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες των ηλικιωμένων με προβλήματα καθημερινής ομαλής διαβίωσης, ή με χρόνιες παθήσεις. Οι δράσεις θα συμβάλουν παράλληλα στη μείωση του αισθήματος απομόνωσης, την εμψύχωση και κοινωνική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης, εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης και σε ομαδικές δράσεις κοινωνικής ένταξης και ψυχαγωγίας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Μπορείτε να δείτε τα φυλλάδια του έργου ΕΔΩ.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Πράξης με τίτλο «Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Διακρίσεων και Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής των Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων (μεταξύ των οποίων ΑμεΑ, Έφηβοι-Νέοι με υψηλό κοινωνικό κίνδυνο κ.λπ.)» και κωδικό ΟΠΣ 5093139, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ/ΒΑΑ) Πειραιά», με βάση τη με αρ. πρωτ. 20438/323/24-05-2021 Απόφαση ένταξης του Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Δράσεων ΟΧΕ/ΒΑΑ ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠ «Αττική» 2014- 2020.

Σχετικά με το ΚΜΟΠ Social Net

Το ΚΜΟΠ Social Net δημιουργήθηκε από το ΚΜΟΠ με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα. Μέσα από μια σειρά υπηρεσιών και δράσεων ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και συμβουλευτικής, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν, το ΚΜΟΠ Social Net υποστηρίζει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους και να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην κοινωνία.

 

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις και τις προϋποθέσεις ένταξης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://social-net.kmop.org/ ή να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ Social Net ([email protected], 210 4118516).

Leave a comment
or ask for help