Search
Close this search box.

Oπαδική βία: Ένα αθλητικό ή κοινωνικό φαινόμενο;

Oπαδική βία: Ένα αθλητικό ή κοινωνικό φαινόμενο;

«Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο καταλήγει στον αθλητισμό αλλά δεν ξεκινάει από αυτόν». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν εκπρόσωποι από τον χώρο του αθλητισμού, της κοινωνίας των πολιτών και της πολιτείας στην ενημερωτική ημερίδα «Βία στα γήπεδα: Ένα αθλητικό ή κοινωνικό φαινόμενο», που συνδιοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η Yellowfields στο Winners’ Club στο Χαλάνδρι.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν ζητήματα όπως ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού και τα χαρακτηριστικά των ατόμων που συμμετέχουν σε περιστατικά βίας, ενώ παρουσιάστηκαν δράσεις και πρακτικές που προλαμβάνουν και καταπολεμούν το φαινόμενο της βίας εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Τσόχος, ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε ότι «για να αντιμετωπίσουμε τη βία στον αθλητισμό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά την αξία της ήττας, να αποδέχονται και να σέβονται τον αντίπαλο τον οποίο δεν πρέπει να βλέπουν ως εχθρό».

«Όλα όσα ξέρω για την ηθική τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο», υπογράμμισε ο προπονητής ποδοσφαίρου κ. Τάκης Λεμονής στη διάρκεια της τοποθέτησής του για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό. Τόνισε, παράλληλα, ότι μπορεί οι άνθρωποι του αθλητισμού να «κρατάνε το κλειδί», αλλά χρειάζεται συνεργασία και στήριξη από την πολιτεία και τους ειδικούς ώστε τα «λόγια να γίνουν ουσιαστικές πράξεις».

Στα χαρακτηριστικά των ατόμων που συμμετέχουν στα περιστατικά οπαδικής βίας αναφέρθηκε ο κ. Βαγγέλης Βερτόπουλος, Αθλητικός Ψυχολόγος. Ως πιο αξιοσημείωτα χαρακτήρισε την αντικοινωνική συμπεριφορά και την έλλειψη κριτικής σκέψης, σημειώνοντας: «Το άτομο έχει ανάγκη να ανήκει σε μία ομάδα που τον αποδέχεται και τον καταλαβαίνει, συνεπώς χτίζει την προσωπικότητά του με βάση αυτό το group, ενώ υιοθετεί και τη συμπεριφορά της ομάδας. Υιοθετεί άκριτα αξίες και συμπεριφέρεται σύμφωνα με την κουλτούρα της ομάδας γιατί έτσι νιώθει σημαντικός».

Ο κ. Γιώργος Καράγκουτης, προπονητής καλαθοσφαίρισης και πρώην αθλητής ανέδειξε τον ρόλο της αθλητικής παιδείας και την ανάγκη διδασκαλίας της από τις μικρές ηλικίες.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η αθλητική παιδεία πρέπει να εμπεδωθεί από τις μικρές ηλικίες, πρέπει να μπει στο σχολείο και να διδαχθούν τα παιδιά τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού και αυτά με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους μεγαλύτερους».

Τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εκπροσώπησε η κ. Αναστασία Γκούφα, Προϊσταμένη Τμήματος Επαγγελματικών Αθλητικών Διοργανώσεων, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, η κ. Γκούφα έκανε λόγο για ένα «βαθύ κοινωνικό πρόβλημα» και επεσήμανε την ανάγκη «εφαρμογής του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου». Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, καθώς πλέον κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου.

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν ο κ. Ηλίας Καραπιπέρης, προπονητής ποδοσφαίρου, Ιδρυτής και Διευθυντής της ακαδημίας ποδοσφαίρου “ΝΙΚΗΤΕΣ”, ενώ από την πλευρά του ΚΜΟΠ συμμετείχαν η κ. Σαββούλα Οικονόμου, Υπεύθυνη της πρωτοβουλίας GoSport και ο κ. Γιώργος Κουλούρης, Υπεύθυνος της πρωτοβουλίας ACTIVE, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και στο να έρθουν περισσότερα παιδιά κοντά σε αυτόν. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ο εκπαιδευτικός οδηγός GoSport για αθλητικά σωματεία που επιθυμούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν δράσεις κοινωνικής ευθύνης καθώς επίσης και η εκπαιδευτική πλατφόρμα ACTIVE, η οποία παρέχει χρήσιμο υλικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στον παιδικό αθλητισμό και απευθύνεται σε προπονητές και στελέχη ακαδημιών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο +302103637547 (Υπ. κ. Σαββούλα Οικονόμου / κ. Γιώργος Κουλούρης).

Leave a comment
or ask for help