Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας | Δράσεις του ΚΜΟΠ

mental health

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας | Δράσεις του ΚΜΟΠ

mental health

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να προβάλει τα ζητήματα της ψυχικής υγείας καθώς και να καταδείξει την ανάγκη αντιμετώπισής τους, ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φετινό θέμα, όπως αυτό έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι «Ψυχική υγεία για όλους – Ας την κάνουμε πραγματικότητα». Η προώθηση της καλής ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη, επηρεάζει την καθημερινότητά μας, ενώ συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη και ευημερία του ανθρώπου.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ψυχική υγεία πολλών συνανθρώπων μας επιδεινώθηκε. Εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, φοιτητές, μαθητές, γονείς, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα που ζουν μόνα τους έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία και ευημερία όλων απαιτείται συνεργασία και έγκαιρη δράση. Άλλωστε η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας είναι κεντρικής σημασίας και οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε πραγματικότητα την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγειάς για όλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στο ΚΜΟΠ μέσα από την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και τον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων που  αντιμετωπίζουν με καινοτόμο τρόπο τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

  • Υπηρεσίες για την ψυχική υγεία

Το ΚΜΟΠ, στα πλαίσια του ευρύτερου Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς» λειτουργεί από το 2004 τρία οικοτροφεία ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες με βαριές ψυχώσεις, οι οποίοι έχουν ανάγκη συνεχούς υποστήριξης και ένα Κέντρο Ημέρας για νεαρά άτομα (20-40 ετών), τα οποία έχουν μία ελαφρά ψύχωση, αλλά είναι αρκετά λειτουργικά ώστε να διαβιούν στο σπίτι τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι μονάδες που λειτουργεί το ΚΜΟΠ είναι τα οικοτροφεία «Καλυψώ» και «Αλκυονίς» που βρίσκονται στο Καπανδρίτι, Αττικής, και το οικοτροφείο «Προοπτική» στο Ξυλόκαστρο, Κορινθίας. Κάθε ένα από αυτά παρέχει στέγη, θεραπευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε 15 άτομα με βαριές ψυχώσεις και νοητική στέρηση. Οι μονάδες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι απαρτίζουν την πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα της κάθε δομής (ψυχίατρο, ψυχολόγο, προιστάμενο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό) και παρέχουν 24ωρη φροντίδα στους ασθενείς μέσω εξατομικευμένων δράσεων αποκατάστασης και επανένταξης.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Αριάδνη» βρίσκεται στον Πειραιά Αττικής και αφορά άτομα ηλικίας 20-40 ετών, (περίπου 30 κάθε χρόνο) με χρόνια αλλά όχι βαριάς μορφής νοητικά και ψυχιατρικά νοσήματα, τα οποία λόγω της νόσου τους βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, ομάδες δραστηριοτήτων, εξατομικευμένη εργοθεραπεία και ένα πλήθος πρακτικών ασκήσεων που στοχεύουν στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμιση των επωφελούμενων. (Στελεχώνεται από ψυχολόγους, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και άτομο για γενικά καθήκοντα).

  • Διεθνή έργα για την ψυχική υγεία που υλοποιεί το ΚΜΟΠ
Dialogic Minds

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Dialogic Minds: Transferring Dialogic Literary Gatherings to mental health across Europe” (083054) είναι ένα διετές ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ που στόχο έχει να προωθήσει την κοινωνική ένταξη των ενηλίκων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εφαρμόζοντας την καινοτόμα μεθοδολογία των Λογοτεχνικών Συναντήσεων & Συζητήσεων. Το έργο έχει ήδη εκπαιδεύσει 20 ψυχολόγους και επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας και σύντομα θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα για 10 ωφελούμενους. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δήλωση ενδιαφέροντος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή στην ιστοσελίδα του έργου https://www.dialogicminds.eu/

ARTY

Στόχος του έργου ARTY- Digital art therapy for youth with developing or existing mental health conditions είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και επαγγελματιών στην κοινωνία των πολιτών που εργάζονται με νέους με ψυχιατρικές διαταραχές, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν συνεχή υποστήριξη στους ωφελούμενούς τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια καταστάσεων καραντίνας, χρησιμοποιώντας θεραπευτικές μεθόδους που βασίζονται στην ψηφιακή τέχνη. Το έργο είναι ένα διετές ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.artyproject.eu και στο [email protected]

WeToo

Το WeToo- Protecting mental health: Empowering frontline workers and SGBV victims and survivors είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει να υποστηρίξει τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος που δημιουργείται από την εργασία τους με περιπτώσεις σεξουαλικής και έμφυλης βίας και να υποστηρίξει τις γυναίκες επιζήσασες και θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας (SGBV) κατά την ανάρρωσή τους. Ειδικότερα το έργο WeToo, με τη δημιουργία εργαλείων αξιολόγησης, την ανάπτυξη μαθημάτων κατάρτισης για εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, την υλοποίηση εργαστηρίων ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικών συμβουλευτικών συνεδριών, θα δώσει την ευκαιρία σε 120 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή να μάθουν περισσότερα για το άγχος, την ψυχική δυσφορία και τα τραύματα από τα περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας (SGBV).

Η πρωτοβουλία WeToo υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (REC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον αριθμό 101005857.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.wetooproject.eu και στο [email protected]

ΔΙΔΩ

Το έργο «ΔΙΔΩ» επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να ενισχύσει τη συνεργασία των διαφορετικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, για να είναι δυνατή η περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων όσων λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας, εργαζόμενους στα ΜΜΕ, μέλη της σχολικής κοινότητας, κρατικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το έργο θα υλοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και κατά την διάρκειά του αναμένεται να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν τουλάχιστον 400 άτομα από τις ομάδες-στόχο και να προσεγγισθούν περισσότερα από 7.000 άτομα μέσα από τις δράσεις διάχυσης και επικοινωνίας. Στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνονται η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα προάσπισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο μετριασμός του ρατσιστικού λόγου και των διακρίσεων και η ενθάρρυνση ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.didoproject.gr και στο [email protected]

Leave a comment
or ask for help