Search
Close this search box.

ΔΙΔΩ: Πώς μπορεί να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων ληπτών ψυχικής υγείας

ΔΙΔΩ

ΔΙΔΩ: Πώς μπορεί να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων ληπτών ψυχικής υγείας

ΔΙΔΩ

Η ανάγκη επιμόρφωσης των επαγγελματιών και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών φορέων για την προστασία των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η ΕΣΗΕΜ-Θ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΔΙΔΩ: ενδυνάμωση της προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας» που υλοποιούν.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν το πνεύμα, οι δράσεις και τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος ΔΙΔΩ, καθώς και τα ευρήματα έρευνας μικρής κλίμακας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο σχετικά με την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επαγγελματικών κλάδων, φορέων  και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε ζητήματα ψυχικής υγείας και προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί επικοινωνία και κοινή γλώσσα μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που  καλούνται να διαχειριστούν τα εργαλεία που θα ενισχύσουν την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η λειτουργία ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας που θα υπηρετεί τον παραπάνω στόχο ήταν ο πυρήνας γύρω από τον οποίο περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του έργου ΔΙΔΩ η Κατερίνα Σούρδα, Υπεύθυνη Γραφείου ΚΜΟΠ Θεσσαλονίκης, ενώ ο Χρήστος  Λιάπης, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ ΚΕΘΕΑ και Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, τόνισε ότι μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες μπορεί να καταπολεμηθεί ο φόβος προς το διαφορετικό. Ο διευθυντής της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Κοτσιφός, ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι κομίζουν στην πρωτοβουλία τη συζήτηση γύρω από τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος.

ΔΙΔΩ

Τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου «ΔΙΔΩ: ενδυνάμωση της προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας» παρουσίασε η Ελίζα Ντουντουλάκη, διδάκτωρ Ψυχιατρικής. Χαιρετισμό εκ μέρους των οργανισμών που χρηματοδοτούν το έργο απηύθυνε επίσης η Κατερίνα Γούλα, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Active Citizens Fund – Solidarity Now.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας, εργαζόμενους σε ΜΜΕ, φοιτητές σχολών ΜΜΕ, δημόσιους υπαλλήλους και το ευρύτερο κοινό.

Τα ευρήματα της έρευνας και το πρόγραμμα δράσεων του έργου ΔΙΔΩ είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου: https://www.didoproject.gr/

 

Σχετικά με το έργο

Στόχος του έργου «ΔΙΔΩ» είναι να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω:

▪ της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης

▪ της επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες και δομές εξυπηρέτησης πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα φιλόξενο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εξυπηρέτησης ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους

▪ της επιμόρφωσης και ενημέρωσης επαγγελματιών στον τομέα της ψυχικής υγείας, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας και να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε δικαιώματα και υπηρεσίες ατόμων που θέλουν να λάβουν ή λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας

▪ της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργαζόμενων σε ΜΜΕ καθώς και φοιτητών/σπουδαστών ΜΜΕ σε ζητήματα ψυχικής υγείας και προάσπισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προκειμένου να συμβάλουν στην πρόληψη και εξάλειψη του ρατσιστικού λόγου και της ρητορικής μίσους εις βάρος των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επιπλέον, αναμένεται να ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος των ΜΜΕ για να επισημαίνουν και να προβάλλουν περιστατικά καταπάτησης των δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους

▪ της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και των ΜΜΕ, μέσω της ανάπτυξης διαύλων επικοινωνίας και διαβούλευσης.

Χρηματοδοτικός φορέας

Το έργο ΔΙΔΩ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το ΚΜΟΠ και εταίρο την ΕΣΗΕΜ-Θ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

 

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Σούρδα στο email sourda.k@kmop.org ή τηλεφωνικά στο 2310 534322.

Leave a comment
or ask for help